latinica  ћирилица
05/10/2018 |  07:09 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Otvorena bolnica "Srbija", vrijedna 54 miliona KM (FOTO/VIDEO)

U Istočnom Sarajevu otvorena je bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije.

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Foto: RTRS

Otvaranju je prisustvovala i delegacija Srbije koju su činili izaslanik predsjednika Nebojša Stefanović, koji je i potpredsjednik Vlade, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.

Na konferenciji za medije nakon svečanog otvaranja bolnice, premijerka Srpske je rekla da je izgradnja ovog objekta dokaz i svjedočanstvo uspjeha Srpske.

- U teškim vremenima uspijevamo da gradimo i radimo. Mnogo veće zemlje ponosne su i zahvalne kada realuzuju ovakav kapitalni projekat. Za našu Republiku Srpsku ovo je zaista veliki projekat - istakla je Cvijanovićeva.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog otvaranja, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se izgradnjom bolnice "Srbija" zaokružuje period ogromnih napora uloženih kako bi Istočno Sarajevo riješilo gotovo sva vitalna pitanja infrastrukturnog karaktera.

Podsjetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.

Izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović pročitao je pismo koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija nersakidivo vezana sa Republikom Srpskom .

- 21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije prijetnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske - istakao je on i zahvalio predsjedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime Srbija".

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspješnim završetkom ovog projekta.

- Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku - istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su vjerovali, ali i onima koji nisu vjerovali u ovaj projekat, istakavši da je najbitnije da je nova bolnica izgrađena.

Premijerka Srpske je naglasila da vjeruje u jaku Republiku Srpsku.

- Ne postoji mjesto u našoj republici gdje se ne gradi neki kapitalni projekat i to poakazuje našu snagu - rekla je ona i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvijek dobre zdravstvene usluge.

- Nadam se da će ova regija sa ovim novim objektom imati najbolju zdravstvenu uslugu - rekao je Čubrilović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

- Na primjeru ove bolnice vidi se naše znanje, upornost i sposobnost da realizujemo misuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović o stavarnju bolje budućnosti za Srpsku - rekao je Bogdanić obraćajući se prisutnima.

- Gradeći zdravstevni sistem gradimo i osnažujemo Republiku Srpsku - zaključio je ministar zdravlja Srpske.

Direktor ЈZU bolnica "Srbija" Goran Todorović, obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog otvaranja, rekao je da je bolnica izgrađena domaćim snagama i po najvišim evropskim standardima.

- Otvaranjem vrata nove bolnice otvorili smo vrata budućnosti - naglasio je Todorović i izrazio zahvalnost Srbiji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je danas dobar dan za zaposlene u bolnici u Istočnom Sarajevu i građane sarajevsko-romanijske regije.

- Ovo je važan događaj, ne samo sarajevsko-romanijsku regiju, već za čitavu Republiku Srpsku, za zdravstveni sistem Srpske - rekao je Bogdanić za RTRS i dodao da je vizija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović bila podstrek za završetak ovog i mnogih drugih projekata u zdravstvu Srpske, poput Univerzitetsko kliničkog centra u Banjaluci.

On je istakao da je gradnjom ove bolnice riješen godući problem zdravstva Republike Srpske.

Bogdanić je izrazio zahvalnost Srbiji za bratsku i nesebičnu pomoć Srpskoj i rekao da će danas biti uručeno pet sanitetskih vozila koje je Srbija donirala.

Direktor ЈZU bolnica "Srbija" Goran Todorović rekao je da je danas svečan dan u kojem građani, poslije dugog čekanja, dobijaju novu bolnicu koja će zamijeniti stare objekte. On je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je prvi direktor bolnice "Srbija".

- Dugo smo se mučili u teškim uslovima i sretni smo što je ovdje izgrađena nova bolnica. Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, angažmanu predsjednika Srpske Milorada Dodika i lokalnom rukovodstvu, iznikla je jedna moderna zdravstvena ustanova - istakao je Todorović.

Doktor Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu istakao je zadovoljstvo dolaskom u Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku nakon 18 godina.

- Srećan sam što se ova bolnica zove "Srbija". Želim sreću zaposlenima u ovoj modernoj zdravstvenoj ustanovi - istakao je on i dodao da je spreman da pomogne kolegama u Istočnom Sarajevu.

Doktor Milan Latinović istakao je da Istočno Sarajevo, izgradnjom bolnice "Srbija" prvi put dobija namjensku funkcionalnu zgradu.

- Bolnica koja je otvorena 1921. godine više nije adekvatno liječilište, jer nije moglo da ispunjava uslove, tako da je poslije gotovo 100 godina bilo neophodno ući u projekat izgradnje novog objekta - istakao je on i dodao da će u novoj bolnici biti primijenjene savremene tehnologije.

U izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu uloženo je više od 54 miliona KM. Sagrađena je po najvišim evropskim standardima, prije predviđenog roka, i savremeno je opremljena.

Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za liječenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Ova zdravstvena ustanova povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom-Poliklinikom i čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Nova bolnica podijeljena je na funkcionalni i stacionarni dio i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odjeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odjeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulomologije, urologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porođajno odjeljenje i neonatologije. Nova bolnica ima i odjeljenja intenzivne i poluintenzivne njege, kao i centralnu laboratoriju.

Kamen temeljac za izgradnju bolnice "Srbija" položen je 7. jula prošle godine.

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu
Foto: RTRS