latinica  ћирилица
05/10/2018 |  08:45 | Autor: SRNA

VMRO-DPMNE najavljuje krivične prijave protiv 200 lica

Centralni komitet opozicione VMRO-DPMNE zaključio je da rezultati referenduma u Makedoniji predstavljaju grub falsifikat i najavio da će danas podnijeti Јavnom tužilaštvu krivične prijave protiv 200 lica, predsjednika i članova biračkih odbora u nekoliko gradova.
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk) -
VMRO-DPMNE (Foto: kanal5.com.mk)

Potpredsjednik ove partije Aleksandar Nikolovski rekao je nakon sinoćnje sjednice da su tokom referenduma vršeni pritisci, kao i da je 50.000 glasova bilo zloupotrijebljeno.

On je izrazio zadovoljstvo što je rezultatom referenduma sačuvano ustavno ime zemlje i apelovano da se građani ujedine u zaštiti državnih interesa i zaustave političare koji vode Makedoniju unazad.

Nikolovski je naglasio da VMRO-DPMNE ne vodi bitku za vlast i izbore, već za očuvanje imena Makedonije, prenijela je MIA.

Kada je riječ o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, Nikoloski je ponovio da njegova stranka traži da prije izbora bude formirana tehnička vlada po "Pržinskom modelu" sa mandatom od 100 dana.

Na referendumu u Makedoniji čije je pitanje glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?" nije postignuta neophodna izlaznost.

Odziv je bio 36,91 odsto, a, prema podacima makedonske Državne izborne komisije, sporazum Atine i Skoplja podržalo je 91,46 odsto glasača, a 5,65 odsto bilo je protiv.

Da bi referendum uspio na njega je trebalo da izađe više od 50 odsto upisanih birača, a pravo glasa imalo je više od 1,8 miliona građana.

Sporazumom Atine i Skoplja od 17. juna predviđeno je da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Spor je trajao godinama, jer se Grčka protivi upotrebu naziva Makedonija, s obzirom na to da je to ime sjeverne grčke pokrajine.