latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:09 | Autor: SRNA

Izgrađen dalekovod Tomislavgrad - Kupres

Kompanija Elektroprenos BiH izgradila je dalekovod Tomislavgrad-Kupres, u vrijednosti 4,43 miliona KM, čime je omogućeno bezbjedno napajanje električnom energijom Kupreške visoravni, saopšteno je iz ove kompanije.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

Izgradnjom ovog dalekovoda zaokružuje se ciklus koji je počeo izgradnjom trafostanice Kupres, dionice postojećeg dalekovoda Bugojno-Kupres i podizanja na naponski nivo sa 20 kilovolta na 110 kilovolta radi uvođenja u novu trafostanicu, te rekonstrukcijom istog dalekovoda preko prevoja Stožer.

Zbog ekstremne hladnoće na prevoju Stožer u zimskom periodu često je dolazilo do iskakanja dalekovoda Bugojno-Kupres, čime je Kupres ostajao bez struje.

Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić rekao je da je ovom investicijom obezbijeđeno ne samo dvostrano napajanje opštine Kupres, već se ostvaruje i elektroenergetska veza između srednje Bosne i zapadne Hercegovine.

On je rekao da su se ovim stvorili i uslovi za korištenje energije iz planiranih vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni.