latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:14 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Vučić: Niko ne može da zabrani saradnju Srbije i Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pismu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izrazio je žaljenje što neće prisustvovati otvaranju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, naglašavajući da niko ne može da zabrani da saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, bude sveobuhvatna i snažnija.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC)

"Poštovani predsjedniče Dodik, iskreno mi je žao što neću moći da učestvujem u važnoj i veličanstvenoj ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu i što danas, nas dvojica, nećemo biti u prilici da razgovaramo o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu", naveo je Vučić u pismu.

Obraćajući se Dodiku sa "dragi prijatelju", Vučić je istakao da u potpunosti razumije to što je od njega tražio da danas ne prisustvuje događaju koji su dugo i temeljno pripremali.

"I to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za interese srpskog naroda", naglasio je Vučić.

On je ocijenio da napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u BiH nisu nikakva novost.

Novost je to, kaže Vučić, da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.

Vučić je istakao da je zahvalan Dodiku na razumijevanju, a posebno narodu u Srpskoj koji voli Srbiju, te dodao da obećava da će pomoć i razvojna podrška Srbije Republici Srpskoj biti samo veća i snažnija.

On je podsjetio da je u izbornu kampanju u BiH stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz EU, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnja pitanja BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada BiH.

"I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smijemo da im dozvolimo", naveo je Vučić.

On je još jednom čestitao građanima Istočnog Sarajeva otvaranje bolnice, u nadi da će uskoro moći da se obrati narodu sarajevsko-romanijskog kraja i da im zahvali za ljubav koju gaje prema Srbiji.

"Na kraju, poštovani predsjedniče, želim Srpskoj i BiH mirne, demokratske i uspješne izbore", poručio je Vučić u pismu Dodiku.