latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:19 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Malešević: Odgovornost učitelja u obrazovanju je neprocjenjiva

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević uputio je danas čestitku svim prosvjetnim radnicima povodom Svjetskog dana učitelja, ističući da je odgovornost učitelja u obrazovanju mladih generacija neprocjenjiva i zahtijeva poštovanje cijelog društva.
Škola - Foto: B92
ŠkolaFoto: B92

"Učiteljski posao se radi srcem, uz mnogo ljubavi, strpljenja i razumijevanja za svako dijete, ali predstavlja i privilegiju da se stečeno znanje i iskustvo prenosi učenicima i da se izgrađuju mladi ljudi. Podučavajući učenike nastavnim, ali i životnim lekcijama, učitelji nerijetko označe njihov životni put i uspjeh", navedeno je u čestitki.

Malešević je dodao da je zbog toga uvijek prisutna podrška Ministarstva prosvjete i kulture učiteljima i nastavnicima, koji vaspitavajući i obrazujući mlade ljude, grade sigurnu budućnost Republike Srpske.

"Uz iskrenu zahvalnost na uloženom trudu i posvećenosti, svim učiteljima, nastavnicima i profesorima želim da ostanu istrajni i revnosni u svom poslu i da vode brigu o bezbjednom i srećnom odrastanju naše djece jer rad sa djecom je istinska ljepota, a prijateljstva koja nastaju u školama traju cijelog života", naveo je Malešević.

UNESKO je 1994. godine proglasio 5. oktobar za Svjetski dan učitelja, u spomen na isti datum iz 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, i ovaj dan obilježava se u više od stotinu zemalja.