latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:48 | Autor: SRNA

Radun: Ivanić bi prekinuo odnose sa Rusijom, a pokvario sa Srbijom

Ukoliko bi kandidat opozicije za srpskog člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić i njemu slični odlučivali o sudbini Republike Srpske, odnosi sa Rusijom bi bili presečeni, a sa Srbijom ozbiljno poremećeni, što u ovom momentu može biti pogubno po opstanak Srpske, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Branko Radun.
Branko Radun (foto: Medija centar Beograd) -
Branko Radun (foto: Medija centar Beograd)

"Mladena Ivanića, kao prozapadno orijentisanog političara, Moskva vidi kao prepreku u dobrim odnosima sa Republikom Srpskom. Ukoliko bi Ivanić bio u prilici da vodi Srpsku to bi imalo velike posledice, pre svega, u odnosima sa Rusijom i Srbijom. Šta više, Ivanić bi, pod uticajem zapadnih centara moći, okrenuo leđa Rusiji što bi dovelo do prekida podrške koju Srpska ima sa te strane", istakao je Radun u izjavi za Srnu.

On je upozorio da su posljedice gubitka podrške Moskve teško sagledive, ali je jasno da razvlašćivanje, pa i ukidanje Srpske postaje realna opcija.

"Sa druge strane, Ivanić upućuje i otrovne strelice prema vlastima u Srbiji 'da se ne mešaju u izbore' i time komplikuje odnose Srpske i Srbije. Ukoliko bi Ivanić i njemu slični odlučivali o sudbini Srpske odnosi sa Rusijom bi bili presečeni, a sa Srbijom ozbiljno poremećeni. A to u ovom momentu može biti pogubno po opstanak Srpske", naglasio je Radun.