latinica  ћирилица
05/10/2018 |  12:19 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

U subotu počinju Šantićeve večeri poezije

Manifestacija "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru počeće sutra, 6. oktobra, i trajaće do 28. oktobra, kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.

Ovogodišnja manifestacija, koja će biti održana 99. put, donosi bogat program, rekao je predsjednik mostarskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta, Radivoje Krulj.

Manifestacija će početi pomenom pjesniku na pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će biti svečano otvorena u Parku Alekse Šantića, a taj dan u Narodnom pozorištu Mostar biće održana predstava "Pjesnici pjevaju".

- Na programu ćemo 8. oktobra imati veče pjesnika koji su ušli u uži izbor za književnu nagradu "Aleksa Šantić", zatim 11. oktobra biće održano veče sevdaha, starogradskih i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića. Za 13. oktobar zakazana je promocija knjige "Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Јelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine" i dodjelu Prosvjetine stipendije "Vladimir Ćorović" - najavio je Krulj.

On je dodao da će 17. oktobra biti održana monodrama "Ima neka tajna veza" Milana Dimića, zatim 19. oktobra likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, dok je za 20. oktobar zakazano Šantićevo veče u Nevesinju.

Krulj je najavio i da će 23. oktobra biti održana predstava "Ostajte" Nezavisnog univerziteta Banjaluka, zatim 26. oktobra izložba dokumentarne građe Šantićeve večeri poezije i književna nagrada "Aleksa Šantić", a 27. oktobra koncert Mješovitog hora Sloga iz Sarajeva.

Potpredsjednica SPKD Prosvjete u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da su Šantićeve večeri postale manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Gradska uprava, kulturne ustanove, kulturna društva i istaknuti intelektualci.

- To pokazuje da uspijevamo u namjeri da Šantiću u ovom gradu vratimo mjesto koje zaslužuje. Naša Prosvjeta ovom manifestacijom ne samo da čuva i njeguje srpsku kulturu, nego postiče multikulturalnost i suživot koje je i Šantić njegovao - naglasila je Šagovnovićeva.

Članica organizacionog odbora Nada Dalipagić ukazala je da su Šantićeve večeri poezije jedan od kulturnih identiteta Mostara koji i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljubavi i tolerancije.

Šantićeve večeri poezije organizuju SPKD Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle.