latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:31 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva danas u Tesliću; Vlada uložila u opštinu 50 miliona KM

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće danas u Tesliću polaganju kamena temeljca za izgradnju školskog objekta za Područno odjeljenje Gornji Teslić, koje je u sastavu Osnovne škole "Ivo Andrić" Đulići.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Premijerka Srpske prisustvovaće uručivanju digitalnog mamografa Domu zdravlja "Sveti Sava", najavljeno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine do danas, u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz republičkog Budžeta, rečeno je za Srnu u Vladi Srpske.

Posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu plasirano je još oko 40 miliona KM, dok je planirana investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija" oko 17 miliona KM.

Za projekte koji se na području ove opštine realizuju u ovoj godini Vlada je izdvojila 1,4 miliona KM, a sredstva se ulažu u unapređenje putne infrastrukture, rekonstrukciju i sanaciju osnovnih škola te sufinansiranje izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Mladikovine.

U Vladi Republike Srpske navode da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike Srpske opštini Teslić tokom prethodnog perioda odobreno oko 4,1 milion KM, a najvažniji projekti u okviru ove komponente su izgradnja sportske dvorane, sala za fizičko vaspitanje u osnovnim školama "Ivo Andrić" i "Stevan Dušanić", te adaptacija školske zgrade Osnovne škole "Ivo Andrić".

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine Teslić, Vlada Srpske uložila je oko 4,5 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 363 porodice, od čega je 60 porodica zbrinuto izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobile su 303 porodice.

"U projekte zapošljavanja, u periodu od 2007. do 2018. godine, uloženo je oko 1,5 miliona KM, a zaposleno je oko 400 lica. Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalidnih lica od 2006. do 2018. zaposleno je njih 16, što je Fond finansirao sa oko 40.000 KM", navode u Vladi Srpske.

Kada je riječ o zapošljavanju, Vlada je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla utrošila oko 1,7 miliona KM, a zbrinuto je 1.236 radnika iz tri preduzeća.

Kao pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kroz Fond solidarnosti poplavljenom stanovništvu i poljoprivrednicima, te budžetu opštine Teslić, upućena je pomoć u iznosu od oko 150.000 KM.

Vlada Reppublike Srpske je u opštini Teslić uložila znatna sredstva i u oblast poljoprivrede.

"Od 2006. godine do danas Vlada je kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uložila oko 21,2 miliona KM. Nije izostala ni podrška privredi, a od 2006. godine u te svrhe izdvojeno je oko 7,5 miliona KM, prije svega za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima i za podsticaj zapošljavanju", rekli su Srni u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade, u periodu od 2006. do 2018. godine u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata u Tesliću izdvojeno je oko 2,3 miliona KM.

Kada je riječ o investicijama u energetici, na području ove lokalne zajednice izgrađeno je šest malih hidroelektrana vrijednosti od oko pet miliona KM.

Vlada Srpske u opštini Teslić kontinuirano ulaže i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i adaptaciju ambulanti porodične medicine, te nabavku medicinske opreme, a u tu svrhu od 2006. godine uloženo je oko 750.000 KM.

Prema podacima iz Vlade, za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na području opštine Teslić izdvojeno je oko 7,2 miliona KM.

U periodu od 2006. do 2018. godine izdvojeno je više od 4,3 miliona KM za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica u opštini Teslić.