latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:38 | Autor: SRNA

Statusna konferencija generalu Mladiću zakazana za 6. novembar

Statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom Haškog tribunala na doživotni zatvor, zakazana je za 6. novembar, objavio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je pravni nasljednik Haškog suda.

Na ovoj sjednici, Mladić će imati priliku da istakne pitanja u vezi sa svojim predmetom i boravkom u pritvoru tribunala.

Ukoliko Mladić ne bude želio da prisustvuje ovoj konferenciji ili da se uključi u nju putem video-veze, mora o tome da obavijesti Sud do 2. novembra, navodi se u odluci koju je objavio Mehanizam.

Sredinom septembra potvrđena je odluka kojom je sudija Žan-Klod Antoneti isključio iz žalbenog vijeća sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liju Daćuna zbog mogućnosti da budu pristrasni prilikom odlučivanja o Mladićevoj žalbi na prvostepenu presudu.

Razlog za isključenje bio je taj što su te sudije učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog zločina u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Umjesto njih, u apelacionom vijeću su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.