latinica  ћирилица
05/10/2018 |  16:09 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Posao za 25 najboljih studenata u I. Sarajevu; Dodik: Strateški značaj Univerziteta

Najbolji studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisani su u zvanje asistenata na svojim fakultetima.

U skladu sa nedavnim dogovorom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa rektorima oba javna Univerziteta u Srpskoj da se najbolji studentima omogući rad i dalje usavršavanje, na matičnim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu zadržano je 25 mladih asistenata.

Borjan, Darinka, Rade, ukupno 15 najboljih studenata , uz još deset koji će zvanja asistenata dobiti narednih dana, iz studentskih klupa u novu akademsku školsku godinu zakoračiće kao predavači. Nagrađeni su, jer su bili najbolji.

Asistent Katedre teorija književnosti Filozofski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo Borjan Mitrović zahvalan je i Vladi i Univerzitetu, jer, kako kaže, pružena mu je mogućnostda radi posao koji voli.

- Drago mi je što sam dobila priliku da radim sa mladim ljudima, da napredujem, da se bavim naučno istraživačkim radom - ističe Darinka Dubovina Popović, asistent Katedre fiziologija Medicinski fakultet Univerziteta Istično Sarajevo.

I u narednim godinama Univerzitet u Istočnom Sarajevu zadržaće još najmanje 40 najboljih studenata.

- To je najbolji put za razvoj univerziteta, najbolji studenti, najbolji mladi kadrovi treba da ostanu u ovouj zemlji i oni su budući nosioci razvoja. To je naš interes i interes Republike Srpke da ih ostavimo na ovim prostorima - poručio je Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Praksa zadržavanja najperspektivnijih studenata na Univerzitetima, kaže predsjednik Republike Srpske, obaveza je društva prema tim mladim ljudima i dug za uloženi trud u školovanje.

- Oni savršeno dobro znaju da je ovo tek početak puta ka naučnim zvanjima, koja će ih locirati u akademskoj zajednici zahvalan sam na Vašem uspjehu, očekujem da ćete postati najbolji. Izražavam očekivanje da će nastaviti da budu tako dobri kao i do sada - navodi Dodik.

Osim za vlastite mlade kadrove, vrata Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvorena su i za mlade ljude koji su studirali u inostranstvu, a žele da se vrate akademskoj zajednici Srpske i doprinesu njenom razvoju.