latinica  ћирилица
05/10/2018 |  16:15 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Banjaluka zvanično ulazi u trku za najprestižnije evropsko priznanje

U Brisel bi, u ponedjeljak, pod sloganom "Suprotnosti se privlače", trebalo da stigne banjalučka aplikacija kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Grad Banjaluka ovim i zvanično ulazi u trku za najprestižnije evropsko priznanje iz oblasti kulture.

Nakon više od godinu i po rada, u Brisel je poslata banjalučka aplikacija. Nakon što je gradska Skupština jednoglasno odlučila da se Banjaluka kandiduje za Evropsku prestonicu kulture, izradđena je i Strategija razvoja kulture grada.

- Bez obzira na to što se radi o prvoj stepenici, već smo ostvarili određene rezultate kao što je Strategija razvoja kulture za narednu deceniju, tako da imamo naznake o rezultatima, ostvarenim u zadnjih godinu dana - navodi Marko Bibija, šef Tima za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Slogan "Suprotnosti se privlače" najbolje opisuje da je ovo prostor suprotnosti i različitosti, koje, kada se spoje i privuku, stavaraju nove vrijednosti i novu energiju, poručuju iz tima. Banjaluka, kulturnom scenom i potencijalom, zaslužuje da ponese ovu titulu, kaže gradonačelnik.

- Ukoliko prođemo prvi krug, onda ulazimo u narednu godinu sa potrebom da prihvaćenu preliminarnu prijavu dalje dorađujemo tokom cijele 2019. godine, a potom bi ušli u finalno odlučivanje o gradovima koji će ponijeti titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine.

Banjaluka je trenutno jedini grad iz BiH koji je podnio aplikaciju za kandidaturu.