latinica  ћирилица
05/10/2018 |  16:24 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Dodik: Odnosi Srbije i Srpske iznad ličnih

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da su odnosi Srbije i Republike Srpske iznad svih ličnih odnosa.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu zašto je uputio pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da danas ne dolazi na svečano otvaranje novoizgrađene bolnice "Srbija", rekao da bi u slučaju da je Vučić danas došao, cijela opozicija i stranci rekli da je to podrška i miješanje u izbore.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je potpuno neopravdano i nedostojno da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić optužuje Srbiju za miješanje u izbore u BiH.

"To je stvorilo ozbiljne političke percepcije u regionu i svijetu o namjerama Srbije i mnogo čemu drugom, pogotovo od onih koji na bilo kakav pomen srpskog angažovanja vide nešto loše na ovim prostorima. Kao što je i sam predsjednik Vučić naveo u svom pismu, ovdje dolaze razni strani političari, a /turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan počeo je svoju kampanju iz Sarajeva i niko nije reagovao", rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da je u BiH dolazio i direktno učestvovao u kampanji političke partije hrvatskog naroda i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, dok se predsjedniku Srbije to prigovara u uslovima kada je trebalo da otvori objekat koji nosi ime države čiji je on predsjednik.

"Nije miješanje kada se otvaraju ovakvi objekti, nije miješanje kada je Srbija prije dvije-tri godine dala novac, a danas se završavaju zajednički projekti. Problem bi bio da se ti objekti ne završavaju, a da je dat novac", rekao je Dodik.

On je ponovio da je za totalnu osudu Ivanićeva tvrdnja i pritisak na Srbiju u trenutku kada se ona na međunarodnom planu bori za status Kosova i Metohije i druge važne stvari.

"Sada je onima koji su protivnici Srbije dat još jedan razlog da bi još više mogli da satanizuju Srbiju i njenog predsjednika, koji je mogao komforno da prođe kroz svoj mandat, da se ne bavi pitanjem Kosova, što prethodne generacije predsjednika Srbije nisu činile. Vučić je otvorio to pitanje i na sebe navukao ozbiljan problem", naveo je Dodik.

Dodik smatra da bi svi u Republici Srpskoj trebalo da budu podrška politici Srbije za sva njena važna državna pitanja, posebno kada je riječ o nepriznavanju /samoprooglašenog/ Kosova, kao i protivljenju uvođenja sankcija Rusiji.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija ne smiju jedna drugoj da stavljaju nove terete.

"Prolazimo teške etape i zato je neprihvatljivo i ostaće zapisano u istoriji da je jedan Srbin osudio Srbiju za miješanje. To je nevjerovatno. Iz tog razloga, želeći da smanjim probleme i pritiske, u dogovoru sa predsjednikom Vučićem, mi ćemo već sljedeće sedmice razgovarati o novim projektima. On je prihvatio to što sam ja smatrao da je dobro da danas ne dolazi u Srpsku", pojasnio je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi da je Vučić danas došao u Istočno Sarajevo cijela opozicija i stranci rekli da je to podrška i miješanje u izbore.

"Drago mi je što će opet izborni rezultat biti kako se očekuje sa naše strane", zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska "stoji mirno pred svakim predsjednikom Srbije i njenom Vladom, a pogotovo pred Aleksandrom Vučićem koji je tako mnogo pomogao Republici Srpskoj".

"Vučić je dobrodošao svugdje u Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su učinjeni ogromni napori da bolnica u Istočnom Sarajevu konačno bude završena, te da je ovaj događaj uspjeh države i naroda.

On je izrazio zadovoljstvo što su otvaranju bolnice prisustvovali predstavnici drugog političkog spektra u Republici Srpskoj.

"Hvala im na tome. To je način na koji treba reagovati na ovakve objekte. To se, jednostavno, ne može izbjeći", rekao je predsjednik Republike Srpske.