latinica  ћирилица
05/10/2018 |  18:19 ⇒ 06/10/2018 | 07:08 | Autor: RTRS

Počinje izborna tišina

Ostala su dva dana do Opštih izbora u BiH. Izborna tišina počinje ujutro u 07.00 časova i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, u 19.00

U tom periodu, svi politički subjekti, koji učestvuju u izborima, ne smiju javno da se oglašavaju.

Više od 600 ljudi prijavljeno je, bez znanja, za glasanje putem pošte, o čemu je obaviještena i Centralna izborna komisija. Svi slučajevi nepravilnosti biće proslijeđeni nadležnim tužilaštvima, kako su potvrdili iz CIK-a. Bez obzira na to, svako ko ima pravo glasa moći će to pravo i da ostvari, poručio je predsjednik CIK-a, Branko Petrić.

- Pozivam ih da provjere, do glasanja, nije kasno ni na dan glasanja i mogu da odu na svoje glasačko mjesto, biće upućeni sa procedurom i biće im omogućeno glasanje - kaže Petrić.

Komisija je ovjerila spisak od 3.352.933 birača u BiH. Oni će moći da biraju između 128 političkih subjekata, 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Na Opštim izborima biraju se tri člana Predsjedništva, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, predstavnici u parlamentima Republike Srpske, Federacije, Predstavničkom domu BiH, i kantonalnim skupštinama u Federaciji.

- Za onih 518 mandata se takmiči više od 7.000 kandidata, negdje 14 puta više od mjesta koliko se bira. Konkurencija je jaka i zato je borba takva kakva jeste - navodi Petrić.

U inostranstvo je poslano 77.000 glasačkih paketa, od kojih je u CIK do juče, nakon obavljenog glasanja, stigla 41-na hiljada. Prebrojavanje glasova iz inostranstva počinje u nedjelju, kad se zatvore birališta. Ažuriranje glasačkih spiskova i skidanje umrlih sa liste glasača, završeno je 45 dana pred izbore, rekao je Petrić.

- Međutim ostaje problem sa ljudima koji su umrli u tih mjesec i po, kojih je manje od jedan odsto. Svako ko ima pravo glasa, kaže Petrić, trebalo bi da to pravo iskoristi.

Petrić poziva birače da odu i da glasaju.

U nedjelju će svi sa pravom glasa u BiH moći to pravo da ostvare na 5.794 biračaka mjesta.

Za one koji fizički ne mogu da dođu na birališta, njih oko 10.000, angažovano je u 314 mobilnih timova. CIK će početi da prebrojava glasove odmah nakon zatvaranja birališta.