latinica  ћирилица
05/10/2018 |  18:27 | Autor: SRNA

"Indipendent": Amerikanci stvaraju novu klasu biološkog oružja

Plan američke vojske da širi viruse koristeći insekte moglo bi da stvori "novu klasu biološkog oružja", upozoravaju naučnici.
"Indipendent": Amerikanci stvaraju novu klasu biološkog oružja (Foto: MPG/D.Duneka) -
"Indipendent": Amerikanci stvaraju novu klasu biološkog oružja (Foto: MPG/D.Duneka)

Prema novim planovima američke vojske, insekti bi mogli da postanu "nova klasa biološkog oružja", navode eksperti.

Program "Insekti saveznici" koristi bube da raširi genetski modifikovane viruse na usjeve, piše britanski "Indipendent".

Takva mjera imala bi duboke posljedice i mogla bi da predstavlja veliku prijetnju za globalnu bio-bezbjednost, navodi tim, koji uključuje naučnike i pravnike.

Međutim, Agencija za posebne istraživačke projekte u vojsci SAD /Darpa/ tvrdi da samo pokušava da izmijeni usjeve u poljima koristeći viruse koji će da izvrše genetske promjene na biljkama.

U teoriji, ovaj ubrzani inženjering omogućiće farmerima da se prilagode rastućim promjenama ubrizgavanjem, na primjer, gena u kukuruz koji biljku čine otpornom na sušu, umjesto da sade sjeme koje je već prošlo određeni inženjering.

Međutim, naučnici su osudili ovaj naizgled neinvazivni cilj rekavši da je plan jednostavno opasan i da će insekte prepune sintetičkih virusa biti veoma teško kontrolisati.

Naučnici, takođe, tvrde da Darpa, iako taj program američke vojske funkcioniše od 2016. godine, Darpa još nikada nije adekvatno opravdala postojanje takvog programa.