latinica  ћирилица
05/10/2018 |  18:46 | Autor: Blic

U Beogradu pronađena Stambol kapija

Za nekoga ozloglašena Stambol kapija iz doba Turaka, a za nekoga drevno istorijsko zdanje, tek jedan običan dan na gradilištu podigao je prašinu i doslovno i figurativno.
U Beogradu pronađena Stambol kapija (Foto: RAS Srbija) -
U Beogradu pronađena Stambol kapija (Foto: RAS Srbija)

Radnici su prilikom rekonstrukcije Trga Republike, na prostoru između Narodnog pozorišta i spomenika Knezu Mihailu, skoro izvjesno pronašli temelje kapije koja je predstavljala jedan od četiri izlaza iz grada.

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić danas je i zvanično objelodanio da je utvrđeno sa velikom sigurnošću da je riječ o temeljima Stambol kapije.

- U četvrtak sam bio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i stručnjaci su mi rekli da je potvrđeno 99 odsto da su nađeni bedemi ostaci Stambol kapije. Ovo je veoma važno otkriće. Grad Beograd se ponosi svojom istorijom i mi ćemo sačuvati ovaj lokalitet, da građani mogu da vide bedeme. Radiće se izmjena projekta rekonstrukcije. Uradićemo otkop, a arheološki lokalitet biće pokriven staklom. Pored će se nalaziti informativna tabla - rekao je Vesić.

To, međutim, ne ometa nastavak radova. Kopanje se vrši precizno i punom parom, a građevinske mašine prodiru sve dublje u zemlju.