latinica  ћирилица
07/10/2018 |  07:00 ⇒ 19:08 | Autor: RTRS

Opšti izbori u BiH

U Bosni i Hercegovini održavaju se Opšti izbori.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

U sedam časova otvoreno je pet i po hiljada biračkih mjesta koja se zatvaraju u 19 časova, kada završava i izborna tišina. Na četiri glasačka listića građani će birati između sedam hiljada 494 kandidata i 128 političkih subjekta.

Pojedina biračka mjesta u BiH, gdje se danas održavaju opšti izbori, nisu otvorena tačno u 7.00 časova zbog identičnih razloga kao što je i do sada bilo uobičajeno na svim izborima koji su održani u BiH, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima, kao i na području cijele Republike Srpske je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabilježena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Na području opštine Čelinac tri redovna biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, dok su ostala 24 otvorena na vrijeme, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić.

Savičić je istakao da je otvaranje biračkih mjesta kasnilo zbog nestanka električne energije. 

U Banjaluci je na vrijeme otvoreno 260 biračkih mjesta, a neznatnog kašnjenja bilo je na 10 biračkih mjesta, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluke Nada Batinar.

Batinar je navela da je riječ o kašnjenjima od sedam do 20 minuta.

Na području opštine Gradiška sedam redovnih biračkih mjesta otvoreno je sa zakašnjenjem, dok je ostalih 86 otvoreno na vrijeme u 7.00 časova, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Gradiška Nada Živković.

Ona je istakla da je do kašnjena u otvaranju biračkih mjesta došlo zbog dodatnog brojanja glasačkih listića. 

U Brčko distriktu na vrijeme su otvorena 122 biračka mjesta, dok je na sedam došlo do kašnjenja, izjavila je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Ona je rekla da su razlozi kašnjenja tehničke prirode, jer biračka mjesta nisu tehnički bila pripremljena za otvaranje, a nakon toga došlo je i do kašnjenja i u prebrojavanju glasačkih listića.

Biračko mjesto u Miljevini otvoreno je 8.00 časova, pa će glasanje trajati do 20.00 časova, potvrdio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Foča Branimir Radović. Ovo biračko mjesto nije na vrijeme otvoreno zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva.

Pravo glasa ima više od 3,3 miliona građana. Glasači su dužni da na biralište ponesu identifikacioni dokument – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Ako građani ne znaju na kojem biračkom mjestu se nalaze, mogu to da provjere na veb stranici Centralne izborne komisije, ukucavajući svoje ime i matični broj ili slanjem SMS-a sa matičnim brojem, nakon čega će dobiti informaciju gdje mogu da glasaju.

Građani biraju političke predstavnike na 518 funkcija u BiH. Biraju se tri člana Predsjedništva, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, 42 poslanika parlamenta BiH, od kojih 28 iz Federacije i 14 iz Republike Srpske, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i 98 Parlamenta Federacije BiH. Biće izabrano i 289 poslanika u deset kantonalnih skupština u Federaciji. Osim na redovnim biračkim mjestima, glasanje je omogućeno i građanima kojima je kretanje ograničeno.

Svaki glasač u Republici Srpskoj na četiri glasačka lista može da glasa za člana Predsjedništva iz Republike Srpske, predsjednika ili potpredsjednika Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini i predstavnike iz Srpske u Parlamentu BiH. Pravo glasa u Srpskoj ima više od 1,2 miliona stanovnika. Osim u BiH, glasaće se i u inostranstvu, a deset biračkih mjesta formirano je u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za glasanje putem pošte prijavljeno je više od 76 hiljada birača. Za praćenje današnjih izbora, CIK je akreditovao šest hiljada 424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60 hiljada stranačkih posmatrača. 

Građani svoje glasačke listiće prvi put ubacuju u providne glasačke kutije, a na biralište svako treba da ponese jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Na području svih policijskih uprava u Republici Srpskoj,lični dokumenti biće izdavani od 7 do 19 časova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom vikenda radiće i šalteri "Pošta Srpske".