latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:47 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Završnica suđenja Oriću zakazana za 19. oktobar

Sud BiH je za 19. oktobar zakazao završne riječi Tužilaštva na obnovljenom suđenju, zbog ubistva tri srpska zarobljenika, ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom vojniku Sabahudinu Muhiću. Prije pravosnažne presude, odbrane oba optužena završne riječi trebalo bi da iznesu 2. novembra. Prije toga, Orićev advokatski tim uložiće posljednje materijalne dokaze, koji su naprasno, tek na kraju današnjeg ročišta najavljeni. Da li se ponovo, u ovom predmetu, krši Zakon o krivičnom postupku?

Nakon što su propali svi prethodni pokušaji, da pred Apelacionim vijećem, diskredituju zaštićenog svjedoka "O1" - Orićevog i Muhićevog saborca i očevica njihovih egzekucija, advokati optuženih od sudija su "velikodušno" dobili još jednu šansu! I to na samom kraju dokaznog postupka! Lejla Čović, predložila je, a sudije bez pogovora prihvatile mogućnost, da u spis budu uvršteni i dokumenti o Orićevom poslijeratnom "angažmanu" u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca.

Podsjetimo, gotovo istovremeno Naser Orić je postao "vlasnik" optužnice i "saradnik" Ministarstva na projektu "revizije" boračkih spiskova. I opet, nekako istovremeno, zaštićeni svjedok "izbrisan" je sa spiska Orićeve 28. divizije, iako je prethodno "preživio" najmanje tri revizije.

Naprasno mu je ukinuta i invalidnina za dvostruko ranjavanje, koju je, godinama redovno primao. A kada već odbrana, nije mogla da "ubijedi" Vijeće u ispravnost Orićevog revizionističkog vršljanja po spiskovima, pokušaće njegovim Ugovorima o djelu.

"Iz tih Ugovora o djelu dokazaćemo da optuženi nije bio angažovan u Ministarstvu u vrijeme kada je sporna revizija izvršena i da na nju nije mogao uticati", rekla je Čovićeva.

Iz nastupa Čovićeve, izvjesno je, da sporni Ugovori neće biti "datirani" na vrijeme kada je svjedoku naprasno "izbrisan" borački status. Da se naslutiti i da će glasiti na koji dan ili sedmicu, nakon 25. decembra 2015., kada je "O1" revizionistički, "prestao" biti demobilisani borac. Na papiru, naravno.

No, više od fabrikovanja dokumenata u Federalnom ministarstvu boraca, brinu postupci u sudnici. Čovićeva je i na jednom od prethodnih ročišta bombastično najavljivala kako posjeduje izvod iz krivične evidencije, prema kojem je svjedok osuđivan za lažno prijavljivanje! Nakon upornog insistiranja postupajućeg tužioca da taj "dokaz" u sudnici i prikaže, naprasno ga je "zagubila" negdje u spisu. Istom, u kojem danas nije bilo ni spornih Ugovora. Ali, biće, obećala je najkasnije, za tri dana.

"Apsolutno se protivimo izvođenju ovih dokaza obzirom da bi opet bilo ugrožena jednakost strana u postupku, jer je sve ovo moglo biti u prvostepenom postupku", rekao je tužilac.

Ne samo da se, navodnih Ugovora, Čovićeva nije "sjetila" u prvostepenom postupku, već ih nije najavila, ni na početku drugostepenog - kako normativi nalažu. Zbog, kako je tužilac primjedbova “ugrožavanja“ jednakosti strana u postupku, sudsko vijeće odbilo je da sasluša dva nova svjedoka odbrane. No, za Ugovore o djelu, odlučilo je, advokatima da "progleda kroz prste"! Da li će Orićeva i Muhićeva "nevinost" opet biti zasnovana na fantomskom dokazu, kao što je to bio slučaj u poništenoj prvostepenoj presudi!?