latinica  ћирилица
09/10/2018 |  18:03 ⇒ 20:29 | Autor: SRNA

Krsmanović: Opozicija treba da prizna poraz, SzP ne postoji

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta Zdravko Krsmanović izjavio je danas za Srnu da opozicija u Republici Srpskoj treba da prizna poraz na opštim izborima i da gubitkom trke za dvije ključne pozicije, predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, Savez za pobjedu više ne postoji.
Zdravko Krsmanović - Foto: RTRS
Zdravko KrsmanovićFoto: RTRS

Krsmanović je rekao da suština cijele priče koja se sada može vidjeti u političkom smislu i koja ima puno osnova jeste izmjena Izbornog zakona BiH.

- U Izborni zakon treba uvesti prijevremene izbore ako neko sumnja ili ima osjećaj da volja birača nije u kutijama, već da je kreirana na način da je to pritisak, kupovina i ostalo. Dovoditi u pitanje izbornu proceduru, Izborni zakon ili sve ono što znači ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH kada su izbori sprovedeni i kada se već vrši prebrojavanje ne vodi nečemu što je red i zakonitost koji uvijek moraju biti na prvom mjestu - istakao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima, ako dođe do anarhije i ishitrenih poteza pojedinaca koji su nezadovoljni izbornim rezultatom onda to nije dobro.

- Izbori su takvi, oni imaju svoje pobjednike i gubitnike i kada se završe onda se samo može čestitati i pružiti ruka. Sve ostalo u vezi sa nezakonitostima mora da sprovede CIK koja je raspisala izbore koje smo svi prihvatili i definisali da je CIK odgovoran za regularnost izbora. Ako CIK uradi nešto što je neregularno, on mora odgovarati pred zakonom. Sada raditi nešto što je mimo zakona i CIK-a je kontraproduktivno - naglasio je Krsmanović.

On je dodao da ručno brojanje glasova koje traže kandidati Saveza za pobjedu za predsjednika Srpske Vukota Govedarica i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne može promijeniti suštinu.

- Suština je ovdje apsolutno jasna i glavna smetnja je bila upotreba državnih resursa u izbornom procesu kao što su javna preduzeća. Ali ako su CIK, OEBS i druge organizacije rekle da to nije prevazišlo mjeru koja može dovesti u pitanje izbore, onda mislim da prebrojavanje glasova ne može promijeniti izborni rezultat, koji je već u velikoj mjeri i poznat javnosti - kaže Krsmanović.

Komentarišući izborni poraz Saveza za promjene, koji je uoči početka predizborne kampanje promijenio naziv u Savez za pobjedu, Krsmanović je rekao da je on funkcionisao samo na nivou BiH kao parlamentarna većina.

- Savez za pobjedu nema svoje organe. Nikada nije funkcionisao kao ozbiljna koalicija koja ima svoje organe i koja treba zajednički da usaglašava pojedinačne kandidate, način vođenja kampanje, obezbjeđivanje logistike i svega ostalog što je potrebno. Prepušteno je sve samostalno političkim partijama i samo su zajednički kandidati bili isti - istakao je Karsmanović.

Potpredsjednik treće po snazi partije u Savezu za pobjedu dodaje da je sada, kada zajednički kandidati nisu pobijedili, očito da ta politika nije dala rezultat.

- Sigurno je da će svaka pojedinačna partija donositi odluku o tome u kojem pravcu treba dalje voditi svoju političku igru. Gubitkom dvije ključne pozicije, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike, Savez za pobjedu već sada ne funkcioniše i ne postoji - naglasio je Krsmanović.

Govoreći o rezultatu koji je na izborima ostvario NDP, Krsmanović je istakao da nije zadovoljan jer je očekivao da će imati veći broj direktnih mandata.

- Dobiti samo jedan direktan mandat nije dobro za neku ozbiljnu političku partiju. To znači da je ona koncentrisana na jedan lokalitet i onda je to regionalna partija. Važno je da je NDP uspio preći izborni prag, ali će morati duboko razmisliti u kojem pravcu dalje ide - izjavio je Krsmanović.

On je dodao da je NDP na prošlim opštim izborima samostalno osvojio pet mandata, a da sada u koaliciji ima tri ili četiri.

- To znači da treba obaviti temeljnu analizu i odrediti pravac i budućnost rada partije. Nad rezultatima nikada ne treba zabijati glavu u pijesak i istini se uvijek mora gledati u oči i tražiti razloge i uzroke za takav rezultat. Napravi se plan, a ako plan nije ostvaren onda sigurno treba nešto mijenjati u budućnosti - poručio je Krsmanović.