latinica  ћирилица
09/10/2018 |  18:58 ⇒ 10/10/2018 | 00:03 | Autor: RTRS

Kako će izgledati novi saziv NSRS?

Nakon obrađenih skoro 90 odsto biračkih mjesta, izvjesno je da se raspored snaga u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće bitnije mijenjati. Najjača stranka i dalje je SNSD, koja je osvojila nešto više od 32 odsto glasova, odnosno 28 mandata i koja će, zajedno sa koalicionim partnerima DNS-om i Socijalistima, biti u prilici da formira stabilnu skupštinsku većinu.

Prema trenutnim procjenama, u odnosu na protekle izbore, trenutno najveća stranka u Srpskoj osvojila je mandat manje, uz gotovo identičan procenat osvojenih glasova.

Razloga za zadovoljstvo imaju, jer su više glasova osvojili njihovi koalicioni partneri, pa bi i skupštinska većina trebalo da bude stabilnija nego nakon prošlih izbora, kada su, nakon konstituisanja saziva, imali svega 42 poslanika.

"Očekujemo oko 30 poslanika, pa ćemo zajedno sa koalicionim partnerima DNS i Socijalistima, ali i Ujedinjenom Srpskom imati preko 50 poslanika, što će biti izuzetno ubjedljiva i komotna većina, imaćemo jedan komotan prostor da se posvetimo razvoju Republike Srpske u naredne četiri godine", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Najveći rast zabilježio je DNS, gotovo 30 odsto glasova i pet poslanika više.

Predsjednik stranke, Marko Pavić zadovoljan takvim ishodom, poručuje da je nastavljen trend rasta partije, ne ostavljajući dilemu o nastavku koalicione saradnje sa SNSD-om i Socijalistima. DNS će, kaže, dati puni doprinos stabilnosti Srpske i aktuelne vlasti, a za svoju stranku očekuje mjesto budućeg premijera.

"Mi u DNS-u nemamo razloga da mijenjamo svoje mišljenje. Da smo ostvarili slab rezultat ili slično, onda bismo razmislili, a ovako ostajemo pri svom stavu i o tome ćemo da vidimo sa koalicionim partnerima", istakao je Pavić.

Sa šest direktnih mandata i bar još jednim kompenzacionim, rast podrške biračkog tijela bilježe i Socijalisti.

"Uvjeren da ćemo u narednom periodu biti partija na koju se građani mogu osloniti i da ćemo opravdati njihovo povjerenje svojim radom u institucijama", naglasio je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Od opozicionih partija najveći rast ima PDP. U odnosu na saziv iz 2014. imaće dva poslanika više, čime su, kažu, zadovoljni.

"Sa parlamentom jesmo, i u jednom i u drugom. To je tako i tu se situacija neće mijenjati", naveo je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Najveći gubitnik izbora je SDS. Sa 24 mandata, koliko su, zajedno sa koalicionim partnerima, imali na prethodnim izborima, pali su na 16.

Važno je napomenuti da su i kraj mandata dočekali sa šest poslanika manje. Lider SDS-a i to vidi kao jedan od uzroka lošeg ishoda ovih izbora.

"Nisam zadovoljan sa rezultatima, nadao sam se i po određenim anketama mislio sam da će biti značajnije veći, ali je ipak ostao na nekom nivou vezan za broj mandata iz 2014. godine, a kad odbijemo sve ove prebjege u protekle četiri godine, koji su nanijeli štetu SDS-u", kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Nova politička partija u Narodnoj skupštini biće Ujedinjena Srpska, koja je osvojila tri poslanička mandata.

NDP ima mandat manje u odnosu prethodne izbore, a Koalicija Zajedno za BiH, koju čine poslanici bošnjačkih stranaka, imaće tri poslanika.