X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/10/2018 |  09:01 ⇒ 09:01 | Izvor: TANЈUG

"Najveća prijetnja Americi nije Rusija"

Kina vodi kampanju bez presedana da bi uticala na američko javno mnjenje uoči kongresnih izbora u novembru, saopštili su bezbjednosni zvaničnici.
Bijela kuća (Foto: HiraV/Wikimedia) -
Bijela kuća (Foto: HiraV/Wikimedia)

Kako su naveli, Kina predstavlja najveću dugoročnu kontraobjaveštajnu prijetnju po Sjedinjene Države.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost SAD Kirsten Nilsen i direktor FBI Kristofer Rej svjedočili su u Senatu o tvrdnji predsjednika Donalda Trampa da se Kina miješa u američke izbore, prenosi Rojters.

Na pitanje da li je Peking veća prijetnja po zemlju od Moskve, Nilsen je odgovorila da postoje dvije vrste prijetnji po bezbjednost američkih izbora: hakovanje ili remećenje izborne infrastrukture, koja obuhvata biračke spiskove i glasačke mašine, i kampanje za uticaj na izbore.

Rej je bio još oštriji u odgovoru da li Kina predstavlja veću prijetnju od Rusije, čije su aktivnosti tokom predsjedničkih izbora 2016. godine predmet sveobuhvatne federalne istrage, kojom se pokušava utvrditi i da li je Moskva sarađivala sa Trampovom kampanjom da utiče na glasanje.

"Kina na više načina predstavlja najširu, najkomplikovaniju, najdugoročniju kontraobavještajnu prijetnju s kojom se suočavamo", upozorio je Rej, prenosi Glas Amerike.

Naglasio je da se Rusija bori da ostane relevantna poslije raspada Sovjetskog Saveza i da je riječ o "aktuelnoj borbi", a da Kina vodi borbu budućnosti.