latinica  ћирилица
14/10/2018 |  12:52 ⇒ 16/10/2018 | 10:40 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" na filmskim festivalima u Banjaluci i Tuzli (FOTO)

Film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića rađen u produkciji Radio Televizije Republike Srpske, prikazan je na dva međunarodna filmska festivala.
Film "Lica lafore" - Foto: RTRS
Film "Lica lafore"Foto: RTRS

Banjalučka publika film je pogledala u sklopu filmskog festivala "Uhvati film Banja Luka" dok je Tuzli film prikazan na festivalu južnoslavenskog filma Tuzla Film Festival i to u sklopu takmičarske selekcije.

Film "Lica Lafore" prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama, između ostalog i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, te u farmaceutskoj kompaniji "Ionis Pharmaceutical" u San Dijegu.

Film "Lica Lafore" dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH koji se bavi temom rijetkih bolesti dobio je i institucionalno priznanje te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U narednom periodu "Lica Lafore" očekuju specijalne projekcije u Skoplju i na 91. Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu. Osim toga, film će uskoro biti prikazan na festivalima u Skoplju i Krasnodaru.

"Lica Lafore" prikazan u sklopu filmskog festivala "Uhvati film Banja Luka" (Foto: RTRS)