latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:36 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Osveštani temelji hrama u okviru Centra za obuku u Zalužanima

U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima, kod Banjaluke, osveštani su temelji spomen-hrama, u kojem će biti ispisana imena 782 poginula pripadnika policije Srpske. Hram arhangela Mihaila, koji će biti izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, jedinstven je na području Republike, jer se gradi za potrebe MUP-a Srpske.

"Neka da Bog da ovaj posao, koji smo danas obavili, osveštanje temelja, da se što prije pretvori se u gradilište i da sagradimo hram u kome ćemo se sabrati na zajedničku molitvu, za nas žive, za blagoslov i za napredak, ali isto tako za one koji se budu upokojili", istakao je episkop banjalučki Јefrem.

U blistavo osveštanim temeljima, biće podignut hram. Zamišljen u srpsko-vizantijskom stilu, biće ukrašen duboreznim ikonostasima u slavonskom hrastu, s mermernim podom, a sva imena poginulih pripadnika policije biće ispisana na zidovima. Svako ko uđe da se prekrsti, pročitaće imena onih koji su dali život za Republiku Srpsku.

"Јedna velika zahvalnost i dio našeg srca koje predajemo njima, da nikad svoje pretke ne zaboravimo, a sve dok budemo pominjali njihova imena, oni će vječno živeti u našem srcu, a naše srce će ujedno kucati za njih i tako ćemo spojiti nebo i zemlju kroz molitvu", rekao je protojerej Miroslav Malinović.

"Tako mi koji radimo u MUP-u, svoju dužnost ispunjavamo prema njima i zahvaljujemo spomen-crkvom, gde će biti spominjani i nikad zaboravljani za ono što su uradili za Republiku Srpsku", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Hram će se nalaziti unutar Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova i služiće pripadnicima. Vlada je u gradnju ovog kompleksa uložila velika sredstva i do kraja godine biće uloženo oko 10 miliona maraka. Tako će MUP dobiti savremeni centar za obuku svih pripadnika policije. 

"Cilj je da imamo obučeno i osposobljenu policiju. Vidite da radimo i na podmađivanju MUP-a. Za nekoliko poslednjih godina iz naše policijske akademije izašlo je oko 790 mladih policajaca i to je respektabilan broj. Tako ćemo podmladiti policiju", dodao je Lukač.

To je postignuto promjenom Zakona o PIO. Omogućeno je da pripadnici MUP-a koji su radili prije rata i tokom, odu u zasluženu penziju i radno mjesto oslobode mlađim generacijama, koje će nastaviti da obavljaju zadatke predviđene zakonom.