latinica  ћирилица
18/10/2018 |  13:43 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej u Gračanici: Srbi da ostanu na svojim ognjištima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Gračanici da Srbi treba da ostanu na Kosovu i Metohiji uprkos tome što je njihov položaj možda teži nego ikad, te poručio da nema mjesta nikakvom iscrtavanju granica i da ne može prihvatiti da bi srpske svetinje na Kosmetu mogle da budu "u nekoj drugoj državi".
Patrijarh Irinej u Gračanici - Foto: SRNA
Patrijarh Irinej u GračaniciFoto: SRNA

- Ostajte ovdje na svome - poručio je srpskom narodu patrijarh Irinej koji je jutros posjetio Manastir Gračanica sa patrijarhom antiohijskim i sveg Istoka Јovanom Desetim.

Patrijarh Irinej je naglasio da je položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, možda, teži nego ikada, ali da se Srbi moraju boriti da se ovdje održe, jer sve dok su na Kosmetu - ovaj sveti prostor je njihov.

- Nadamo se, prije svega uz pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju u Patrijaršiji, Dečanima i drugim svetinjama na Kosmetu opstati na ovoj krvlju mučenika netopljenoj zemlji - poručio je patrijarh srpski.

Srpski patrijarh je dodao da je bilo mnogo teških vremena koja su Srbi savladali, pa će tako biti i u onima koja dolaze.

- Iskušenja i nevolje prolaze, pa su, možda, ta teška vremena dobra opomena da se vratimo Bogu - rekao je patrijarh Irinej.

Odgovarajući na pitanje ima li mjesta podjelama i iscrtavanju granica, patrijarh Irinej je rekao: "Nikako podjele".

- Ne mogu shvatiti da Prizrenska bogoslovija gdje sam bio 15 godina, Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i druge svetinje na Kosovu i Metohiji budu u nekoj drugoj državi. To u moju glavu ne ulazi, pogotovo ne u srce - naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao da SPC nikada nije mijenjala stav o pitanju Kosova i Metohije.

- Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smijemo da im prodamo - poručio je patrijarh Irinej.

Govoreći o sukobu Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je naveo da je to "krupna stvar crkve i da očekuje da progovori savest".

Patrijarh antiohijski rekao je da je došao da prenese poruku mira i vjere da će srpski narod opstati na Kosovu i Metohiji.

- Srećan sam što nas je patrijarh Irinej pozvao da posjetimo manastire na Kosovu i Metohiji, kao i što smo kod manastira vidjeli srpski narod koji je opstao na svojim ognjištima, iako je prošao težak period - istakao je patrijarh Јovan Deseti kojeg su u manastirskoj porti dočekali Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, monaštvo i sestrinstvo ove eparhije i tridesetak vjernika.

Patrijarh antiohijski poručio je da se moli Bogu da čuva sestrinstva, bratstva i cijeli srpski narod na Kosovu i Metohiji i da im snage da nikada ne napusti Kosmet.

- Manastir Gračanica, koji nosi ime Bogorodice, mora biti poštovan od svih religija, jer je poštivanje između religija potvrda vjere - istakao je patrijarh Јovan, uz poruku svekolikom pravoslavnom svijetu da poštuje želju pravoslavnog naroda da ostane na svom Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Јovan je u ime Antiohijske crkve zahvalio patrijarhu Irineju za poziv da posjeti SPC i Kosmet, jer se uvjerio da je srpski narod vjeran Crkvi.