latinica  ћирилица
22/10/2018 |  07:47 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Promocija knjiga o Srebrenici i Otadžbinskom ratu

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstaviće danas na beogradskom Sajmu knjiga svoja izdanja "Bitka za Srebrenicu - rat za civilizaciju" i "Republika Srpska u odbrambeno-otadžbinskom ratu".
Sajam knjige u Beogradu (arhiv) - Foto: RTRS
Sajam knjige u Beogradu (arhiv)Foto: RTRS

Direktor Centra Milorad Kojić naglasio je da je riječ o knjigama koje su od velike važnosti za razumijevanje događaju u proteklom ratu u BiH, kao i stvaranju Republike Srpske.

"Prva knjiga je nastala kao rezultat istraživanja događaja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koje je rađeno na osnovu odluke Vlade Republike Srpske iz aprila 2010. godine. U početku je obuhvatalo samo evidentiranje srpskih žrtava, a od 2013. godine posao je proširen i na istraživanje događaja u julu 1995. godine", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, u knjizi su posebno analizirani segmenti kao što su rekonstrukcije događaja, analiza stradanja pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH tokom proboja iz okruženja, kao i mnogi drugi.

"Cilj ove svojevrsne studije nije negiranje bilo čijeg stradanja i zločina koji su počinjeni u Srebrenici, nego dokumentovanje činjenica o događajima koji su se zaista desili. Knjiga govori i o stradanju Srba na ovom području 1992. i 1993. godine", istakao je Kojić.

Kada je riječ o monografiji koja se bavi temama iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Kojić je podsjetio da se prvi put u domaćoj istoriografiji nastojao dati istorijski pregled značajnih ratnih dešavanja, ali i rada zakonodavnih organa, mirovnih inicijativa i pregovora.

"To je učinjeno kako bi se rasvijetlio značajan dio naše istorije, ali i olakšao put budućim istraživanjima. Možda u ovom trenutku nismo svjesni značaja nastanka Republike Srpske, ali i kroz sadržaj ove monografije može se sagledati važnost njenog postojanja i opstanka", naveo je Kojić.

Izdanja Republičkog centra biće promovisana u 15.00 časova, u sali "Borislav Pekić", a o njima će, osim Kojića, govoriti profesori Milan Latinović i Miloš Ković, Dušan Pavlović, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.