latinica  ћирилица
22/10/2018 |  10:37 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Grajf: U Јasenovcu su ustaše uživale u mučenju

Glavni istraživač Instituta za Holokaust "Šem Olam" Gideon Grajf rekao je da je Јasenovac bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih prije smrti, dok su ustaše uživale u mučenju.
Gideon Grajf - Foto: Novosti.rs
Gideon GrajfFoto: Novosti.rs

On je naglasio da je strašna i nesporna istina da su čak i njemački oficiri koji su posjećivali Јasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli.

Grajf je za Televiziju "Pink" rekao da ustaštvo nije zaboravljeno, što je izuzetno opasno, te ocijenio da se toj ideologiji treba stati na kraj i objasniti mladima da je ne treba podržavati, već naprotiv.

Kada je riječ o žrtvama Јasenovca, Grajf kaže da je minimalna cifra 750.000 mrtvih. "Ovo je minimalni broj, ali možda je i veći. Volio bih da vas podsjetim na komisiju od 1945. godine koja je odredila da broj žrtava možda ide i do milion i po", naveo je Grajf.

On kaže da njegova knjiga "Јasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", koja će biti promovisana na beogradskom Sajmu knjiga, opisuje 57 metoda mučenja kojima su se koristile ustaše.

"Nije bio cilj samo ubiti žrtve, već i da pate. Ubice su, siguran sam, uživale u mučenju. Sama smrt nije bila dovoljna, već i sadizam. Јasenovac je bio izuzetno surov, pa je čak i jedan SS oficir rekao da je ovaj logor bio previše brutalan", ukazao je Grajf.

On je istakao da je u prikupljanju materijala za svoju knjigu imao pristup mnogim arhivama i da je djelo proizvod velikog istraživanja.

"Nadam se da će doprinijeti znanju o Јasenovcu", dodao je Grajf, čija je knjiga prevedena i na srpski jezik i posvećena je svim brutalno ubijenim u tom logoru.