latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:07 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Lazić: Novi Savjet ministara da podrži rekonstrukciju Instituta

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da očekuje da će novi saziv Savjeta ministara podržati rekonstrukciju Instituta za nestala lica BiH.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

"Stav naše organizacije jeste da jedino potpuna rekonstrukija Instituta za nestala lica BiH može dovesti do ubrzanja procesa traženja nestalih Srba u BiH", rekao je Lazić Srni.

Lazić je napomenuo da je do zastoja u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti došlo formiranjem Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, ističući da se to u prvom redu odnosi na ekshumacije i identifikacije srpskih žrtava rata.

On je rekao da do sada nije bilo volje u Savjetu ministara i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da se proces traženja nestalih ubrza.

Lazić je istakao da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nisu zadovoljne procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

"Nismo zadovoljni ovim procesom jer 23 godine nakon rata još nisu procesuirani naredbodavci i izvršioci najtežih zločina nad Srbima, a najveću odgovornost u ovom procesu imaju Tužilaštvo i Sud BiH", zaključio je Lazić.

Republika Srpska još potražuje 1.662 nestala srpska borca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalaze posmrtni ostaci 650 neidentifikovanih lica.