latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:49 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Kojić: Biće ispoštovan rok za izbor članova

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas Srni da će biti ispoštovan rok od 90 dana za izbor članova komisija za istraživanje stradanja u Srebrenici i Sarajevu, s ciljem utvrđivanja istine o ratnoj prošlosti.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Svi rokovi koje smo imali, a odnose se na ove dvije komisije, ispoštovani su i vjerujem da će tako biti i prilikom izbora njihovih članova. Do sada su predloženi kriterijumi za izbor članova komisija i njihova metodologija rada", rekao je Kojić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 11. oktobra dala saglasnost na Prijedlog kriterijuma i institucija iz kojih će biti birani članovi komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995 godine i komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu 1991-1995 godine.

"Ukupno 16 institucija će predložiti članove komisija, među kojima su Narodna skupština i Vlada Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, te Pravni fakultet", dodao je Kojić.

Narodna skupština Republike Srpske je 14. avgusta ove godine odbacila izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.