latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:15 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Radanović: Migranti iz Bihaća ne mogu se izmjestiti u srpska sela

Predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je Srni da se Odbor protivi izmještanju migranata iz Bihaća u etnički čisto srpska sela, u kojima živi, prema popisu iz 2013. godine, 40 Srba povratnika.
Migranti u Bihaću - Foto: klix.ba
Migranti u BihaćuFoto: klix.ba

Reagujući na proteste Bišćana koji traže da se migranti izmjeste iz ovog grada, Radanović je rekao da bi se njihovim smještanjem u srpska sela oko Bihaća direktno kršio Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U vezi sa protestima građana Bihaća koji se dešavaju u momentu kada određeni broj migranata nezakonito ulazi u privatne objekte građana Unsko-sanskog kantona, Odbor smatra da je potrebno dodatno dati k znanju svima u vladama FBiH i USK-a da smo protiv da se migranti presele iz Bihaća u srpska etnička sela", dodao je Radanović.

Prema njegovim riječima, u neposrednoj blizini Bihaća su srpska sela, koja imaju srpsku crkvu, groblje i druga srpska obilježja.

"Oni žele da se 5.000 migranata izmjesti iz Bihaća, a gdje god da pokušaju to da urade, idu ka srpskim selima, sem prema Cazinu i Velikoj Kladuši, gdje su bošnjačka. Kada se krene prema Sanskom Mostu ili Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, tu su srpska sela, u kojima ima povratnika", istakao je Radanović.

On je rekao da je nečija namjera da protestima natjera vlast Unsko-sanskog kantona, te Vladu FBiH da te ljude izmjesti iz Bihaća, te upozorio da nikako nije moguće izmjestiti ih u srpska sela.