latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:52 ⇒ 23/10/2018 | 09:43 | Autor: RTRS

Građani Bihaća ne odustaju - ponovo protesti zbog migrantske krize

Migrantska kriza u BiH je pred eskalacijom! Na sjeverozapadu u Unsko-sanskom kantonu migranti u grupama cijeli dan, pokušavaju ući u Hrvatsku.

Istovremeno, u Bihaću već treći dan, zbog njihovog sve većeg priliva, građani protestuju na Gradskom trgu.

U tom gradu migranata je sve više, a mjesta za njihov smještaj sve manje.

Bišćani kažu da strahuju zbog nemira po gradu. Traže da se očituje vlast u BiH ko je prodao Bihać.

Konstantan priliv migranata, upozoravaju građani, donio je probleme i narušio bezbjednost. Međusobni sukobi etničkih grupa, teška krivična djela, samo su neki od problema. Sarajevu šalju poruku i zahtjev - zaustaviti njihov priliv i naći im adekvatan smještaj van grada.

Sej Ramić, odbornik u Gradskom odboru Bihaća i organizator protesta kaže da se bilo kakav susret sa tim ljudima ne može predvidjeti.

"Samo od nadležnih institucija tražimo da hirno reaguju po pitanju migranata. Ugrožena je bezbjednost građana Bihaća. Ovaj protest nije upućen protiv migranata, već upozorenje onima koji to trebaju da riješe problem", istakao je Ramić. 

Uz Bihać, situacija je teška i u Velikoj Kladuši. Odatle je oko 200 migranata pokušalo preći državnu granicu i ući u Hrvatsku. Na Graničnom prelazu Maljevac u tome nisu uspjeli. Grupa od 80 migranata sa istom namjerom, uz pratnju policije, krenula je na Granični prelaz Izačić.

"Mi smo obavijestili graničnu policiju BiH i Hrvatske. Obezbjeđujemo tu kolonu i pratimo situaciju. Broj migranata koji dolazi u Bihać, odnosno USK je od 100 do 150", kaže Snežana Galić, službenik za odnose sa javnošću Policije USK.

Kakvo će biti rješenje krize i odgovor nadležnih na volju građana, još nije poznato. Predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH, Đorđe Radanović izjavio je za Srnu da se protivi njihovom smještanju u srpska sela, jer bi to bilo kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Gdje će migranti dočekati zimu ostaje nepoznanica. Sela u okolini Bihaća uglavnom su srpska, osim u opštinama Cazin i Velika Kladuša u kojima je već sada migrantska kriza upalila crveni alarm.