latinica  ћирилица
22/10/2018 |  21:43 ⇒ 23/10/2018 | 11:34 | Autor: RTRS

Čović: Izmjene Izbornog zakona uslov za formiranje vlasti (VIDEO)

Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i aktuelni hrvatski član Predsjednišva BiH.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Upravo to će, ističe, biti veliki izazov za BiH.

Izmjene Izbornog zakona, Čovićev su uslov za formiranje vlasti.

- O Izbornom zakonu nismo smjeli pričati od četvrtog mjeseca ove godine kada je Centralna izborna komisija rekla da su izbori 7. oktobra. Onda se neko tu pokušao igrati, a dvije godine nije ništa radio. Danas trebamo izvršiti izmjene Izbornog zakona i dosljedno uvažiti odluke Ustavnog suda BiH - rekao je on.

Čović je istakao da, kada se to uradi, vlast može biti formirana za sedam dana.

On je naveo da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić "mala marioneta i pogodan alatić" u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva pozitivan za evropski put BiH. 

Istakao je da je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

- Nismo saglasni o mnogim pitanjima, ali sprovodimo one u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i naredne četiri godine, vidjećemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i formalno sastati, nakon zvaničnih rezultata izbora - rekao je Čović.

Čović je naglasio da Komšiću mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne pripada na bilo koji način.

- Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protivzakonit, jer je ugrožen cijeli narod - rekao je on.

Čović je istakao da je BiH dovedena pred krizu koja može imati nesagledive razmjere, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva.

On je naveo da je HDZ BiH na izborima ostvarila i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

Čović je rekao da će HDZ BiH ulaziti u koalicije sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizovati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

Emisiju Telering možete pogledati ovdje.