latinica  ћирилица
23/10/2018 |  13:07 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

BiH nema agenta pred Sudom za ljudska prava u Strazburu

Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Monika Mijić tvrdi da BiH nema agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, napominjući da Belma Skalonjić i Sandra Malešić nelegalno obavljaju tu dužnost.
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu - Foto: SRNA
Zgrada Evropskog parlamenta u StrazburuFoto: SRNA

Ona je u izjavi Srni rekla da Savjet ministara nije informisan o presudi Suda BiH od 20. juna, kojom je poništeno rješenje o imenovanju agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Mijićeva je pojasnila da Ministarstvo za ljudska prava, kao i Skalonjićeva i Malešićeva, nisu informisali Savjet ministara o presudi Suda BiH.

Ona je naglasila da Skalonjićeva i Malešićeva rade bez rješenja o imenovanju, te da, pojavljujući se kao zastupnici, čine krivično djelo lažnog predstavljanja i neizvršenja presude Suda BiH. "One primaju platu bez pravnog osnova", upozorila je član VSTS-a.

Mijićeva, koja je u od 2006. do 2016. godine bila na funkciji agenta BiH pred ovim sudom u Strazburu, rekla je da se žalila Odboru za žalbe Državne službe BiH ukazujući da Skalonjićeva i Malešićeva ne ispunjavaju uslove za pociziju agenta i pomoćnika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Međutim, ti prigovori su odbijeni, a Agencija za državnu službu ih je imenovala, iako ne ispunjavaju uslove", rekla je Mijićeva.

Ona je napomenula da je Sud BiH donio i pravosnažnu presudu u njenu korist, kojom je obavezao Ministarstvo za ljudska prava obavezno da isplati plate i doprinose.

Mijićeva ističe da je Odbor za žalbe Agencija za državnu službu BiH nakon presude Suda BiH skinulo sa liste uspješnih kandidata Belmu Skalonić i Sandru Malešić, te poništio konkurs.

Član VSTS Monika Mijić, koja je najzaslužnija za uspostavljanje kancelarije agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, tvrdi i da je bila žrtva mobinga.

"Na nezakonit i najgrublji mogući način sam izbačena sa radnog mjesta. Međutim, ni presude Suda BiH se ne poštuju što samo po sebi predstavlja krivično djelo. Teško je komentarisati ovakvu privatizaciju zemlje", dodala je Mijić.

Ona je ukazala da je veliki problem i to šzo Evropski sud za ljudska prava nije obaviješten da je Sud BiH poništio rješenje o imenovanju agenta i zamjenika agenta te što, pravno gledano, BiH nije zastupljena pred ovom pravosudnom institucijom u Strazburu.

"Problem je što se donose presude koje trebaju da izvrše entiteti, kantoni, opštine, odnosno u zavisnosti koji je nivo vlasti odgovorana, a da ih nije niko zastupao", napomenula je Mijićeva.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH nisu željeli da komentarišu odluku Suda BiH, koji je poništio odluku o imenovanju predstavnika agenta u Strazburu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić, jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uslove za ove pozicije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pri stavu je da sudske odluke ne treba komentarisati, nego dosljedno sprovoditi, navedeno je u odgovoru Srni iz tog ministarstva.

Sud BiH je 20. juna donio presudu u korist bivše zastupnice BiH Fikrete Ibrahimović jer je utvrdio da je komisija koja je sprovodila konkurs, a zatim i Odbor za žalbe, povrijedila postupak, a zatim se oglušili o zaključke Savjeta ministara iz 2016. godine kada je naloženo poništavanje konkursa za imenovanje i obnovu postupka.

U drugom upravnom postupku 20. jula donesena je odluka o poništavanju konkursne procedure i utvrđena lista uspješnih kandidata.

Na jednoj od proteklih sjednica Savjeta ministara BiH informacija ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac o ovom problemu nije dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, koje je tražilo da se raspiše novi konkurs, a u međuvremenu da se imenuju vršioci dužnosti na ovim pozcijama.

"Do danas nismo informisani da su uvažene primjedbe iz mišljenja koje smo dali u avgustu ove godine", rečeno je Srni u Ministarstvu finansija i trezora, koje je u svom mišljenju tražilo i da se izjasni Ministarstvo pravde o ovom problemu.

Dok hrvatski mediji ovih dana tvrde kako je ovo jedan od političkih problema na relaciji SDA-HDZ BiH, u kabinetu ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac demantuju da je ona postavila Belmu Skalonjić na poziciju agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.