latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:01 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Brčko: Finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Zahvaljujući programu finansijske pomoći za vantjelesnu oplodnju u distriktu Brčko, u prethodnih osam godina na svijet je došlo više od 70 djevojčica i dječaka. Program pomoći sprovodi Fond zdrastvenog osiguranja.

Bračni parovi koji ispunjavaju propisane uslove za pomoć pri vantjelesnoj oplodnji to pravo do sada su mogli koristiti dva puta. Odlukom Vlade distrikta, uvedena je pomoć i za treći pokušaj. A starosna granica majki sa 42 godine pomjerena je na 45.

- Iskreno se nadam da će to biti praksa, koja će se provoditi svake godine. Ono što ćemo mi, kao Udruženje "Beba više", nastaviti da zagovaramo je donošenje zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji još uvijek ne postoji u Brčko distriktu - ističe Željko Lazarević, predsjednik Udruženja "Beba više".

Kroz program pomoći u reprodukciji, u distriktu Brčko do sada je prošlo više 160 pacijentkinja.

- Od 2010. godine, u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja distrikta, postoji projekat kojim se sufinasira vantjelesna oplodnja u dva pokušaja. U taj projekt ulaze bračni parovi koji zadovoljavaju određene medicinske i nemedicinske kriterije - navodi Begzudin Ahmetović iz Komisije za vantjelesnu oplodnju FZO Brčko.

Vlada distrikta obezbijedila je sredstva i za refundaciju trećeg pokušaja.

- Od ove godine smo preduzeli nekoliko važnih aktivnosti. Između ostalog, i izdvjanje dodatnih sredstava za treći pokušaj vantjelesne oplodnje, jer troškove tog pokušaja snosi Vlada distrikta i za te namjene iz budžeta je izdvojeno 165.000 KM - kaže Siniša Milić, gradonačelnik distrikta Brčko.

Izmjenom Zakona o dječijoj zaštiti u distriktu Brčko povećan je i mjesečni materinski dodatak sa 100 na 416 KM. Pravo na korišćenje za prvo i drugo dijete trajaće 12, a za treće 18 mjeseci.