latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:54 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Dobojski budžet na udaru kritika

Nacrtom za narednu godinu budžet grada Doboja iznosi 35.560.000 KM. Iako javne rasprave tek predstoje, budžet je već na udaru brojnih kritika.

Odbornici zamjeraju što ni ovaj kao i prethodni budžet neće stvoriti preduslove za investiranje. Smatraju da je to što grad još nema industrijsku zonu ključ problema kod zapošljavanja.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a ističe da je trebalo više hrabrosti među odbornicima.

- Predlagao sam da napravimo iskorak, da dio sredstava odvojimo i idemo u kupovinu zemljišta, a da se ne bavimo zemljištem gdje predviđena industrijska zona ima neriješen status - ističe Vasiljević.

Nadležni kažu da je "zapelo" oko izrade prostornog plana industrijske zone. Proces su otpočeli 2012. godine, ali do danas nisu uspjeli da odaberu izvođača.

- Žalbe, pa tužbe, postupak je non stop u toku. Šest godina traje procedura, nadam se da će do 2019. godine prostorni plan biti usvojen i da će se konačno pokrenuti industrijska zona - napominje Nebojša Marić, bivši zamjenik gradonačelnika Doboja.

U SNSD-u čekaju javnu raspravu. Kažu da su pripremili spisak svojih prijedloga, a najvažniji se odnose takođe na privlačenje investitora .

- Tražićemo da se dosta toga uvrsti u budžet, a pogotovo kad je u pitanju smanjenje stope rente kod izvođača i investitora - istakla je Sanja Vulić, odbornica SNSD-a.

U Nacrtu ponovo nema Organizacije porodica poginulih boraca, niti sredstava za gradnju centralnog spomenika.

- Znali smo unaprijed da nas neće biti sve dok je ova garnitura vlasti u Doboju. Za porodice poginulih boraca, ne da nema mjesta u budžetu, već po njihovim shvatanjima za nas nema mjesta ni u Doboju - razočarano je konstatovao Drago Јović, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca I nestalih civila u Doboju.

Јović kaže da im je pomoć stigla iz susjedne opštine Stanari, a svojih dnevnica odrekli su se dobojski odbornici iz Socijalističke partije, pa će organizacija opstati i bez novca iz gradske kase.