latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:57 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Mektić: Sutra poznata lokacija za migrante na području Bihaća

Policija Unsko-sanskog kantona nastojaće od danas da zaustavi svaki priliv migranata na ovo područje, a sutra bi trebalo da bude poznata nova lokacija prihvatnog centra za migrante u Bihaću, zaključeno je na današnjem sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i Operativne grupe za situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Najkasnije sutra biće poznata lokacija za smještaj migranata na području Bihaća, gdje će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnom smještaju, rekao je Mektić.

- Ne možemo im zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga, iz bezbjednosnih razloga, morati redukovati, kao što je učinjeno i u drugim evropskim zemljama - izjavio je on.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će policija iz bezbjednosnih razloga morati da zaustavi dalji priliv migranata u ovaj kanton.

- Postavićemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi ulaskom novog broja migranata bila narušena bezbjednosna situacija - rekao je Koričić i dodao da će o ovome obavijestiti sve prevoznike u BiH kako bi prestali prevoziti migrante.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ istakli su da će sve biti učinjeno da migranti koji već borave na području kantona, budu adekvatno zbrinuti na novoj smještajnoj lokaciji u Bihaću i da imaju humane uslove.