latinica  ћирилица
23/10/2018 |  16:16 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Promocija kampanje "Čitajmo zajedno" na Sajmu knjiga u Beogradu

Ministarstvo prosvjete i kulturu Republike Srpske i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo na Sajmu knjiga u Beogradu promovisali su kampanju "Čitajmo zajedno", čiji je cilj njegovanje kulture čitanja knjiga i promovisanje srpskog jezika i ćirilice.

Kampanja "Čitajmo zajedno", koja u Republici Srpskoj traje do kraja oktobra, daje podršku domaćem izdavaštvu i obogaćuje fond biblioteka. Predviđeno je da za svaku marku koju građani ulože u kupovinu knjiga iz edicije Zlatna sova i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup radi bogaćenja bibliotečkih fondova.

- Ministarstvo će otkupiti knjige i pokloniti nerazvijenim opštinama. Ove godine, za zaštittu srpskog jezika i ćirilice, odlučili smo da dio knjiga koje građani budu kupovali iz školske lektire poklonimo školskim opštinama u Federacji BiH koje pohađaju većinom djeca srpske nacionalnosti, a to su Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar - kaže Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske.

Među brojnim promocijama na štandu Republike Srpske, promovisan je četvrti broj naučnog časopisa "Topola", izdanja Spomen-područja Donja Gradina, koji izlazi godišnje. Časopis je pokrenut prije tri godine kada je obilježavana 70. godišnjica proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša. Časopis okuplja veliki broj istoričara i autora iz svijeta koji doprinose očuvanju istine o Јasenovcu.

- Časopisu ima rubriku "Istorijska istraživanja", čija je namjera da obradi što više manjih stratišta u samoj blizini koncentracionog logora Јasenovac i sva sela i manje gradove koji gravitiraju Јasenovcu. Svako naše selo je ogromno stratište o kojem bi mogla biti napisana knjiga - ističe Tanja Toleković, direktorka Јavne ustanove Spomen-područja Donja Gradina

Sajam knjiga daje priliku i mladim autorima, a najmlađi među njima je učenik bijeljinske Gimnazije, Vojislav Durmanović, koji je objavio knjigu pjesama "Pogledi s mosta".

- To je moja prva zbirka pjesama, sastavljena od pjesama napisanih u osnovoj školi, različitih tematika, tema i motiva, ali ono što ih objedinjuje jeste moj mladalački i dječji pristup poeziji - kaže ovaj mladi autor.

Na Sajmu u Beogradu, pjesnik Duško Petrović proslavio je pedesetogodišnjicu književnog rada promocijom izabranih i novih djela, čiji je izdavač Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.