latinica  ћирилица
23/10/2018 |  21:32 ⇒ 21:49 | Autor: klix.ba

Bihać- Zabranjeni protesti, velike kazne organizatoru

MUP USK zabranio je održavanje večerašnjeg protesta građana u Bihaću, a organizatori su dobili visoke kazne za prethodna okupljanja.
Bihać - protesti - Foto: RTRS
Bihać - protestiFoto: RTRS

Formalni organizator protesta u subotu, prvog dana okupljanja, bio je Adnan Mekić iz biciklističkog kluba "Daj krug", a MUP mu je uručio kaznu od 5.000 KM, piše portal Kliks.

- Odgovorna osoba je prekršila Zakon o javnom okupljanju, a tražila je i dobila odobrenje za prvu noć protesta na Gradskom trgu. Međutim, skup su pomjerili sa trga prema zgradi IOM-a, a zatim i autobuskoj stanici gdje su privremeno zaustavili saobraćaj. Time su prekršili odredbe rješenja koje su dobili - rekla je portparolka kantonalnog MUP-a Snježana Galić.

Prema njenim riječima, drugog i trećeg dana protesti nisu bili najavljeni policiji, tako da je organizatoru Seju Ramiću danas uručeno rješenje o zabrani održavanja večerašnjeg skupa, kao i kazna od 3.600 KM.

Prethodna tri dana građani Bihaća okupljali su se na Gradskom trgu tražeći od nadležnih vlasti da počnu da rješavaju migrantsku krizu u ovom gradu i hitno izmjeste migrante iz gradske zone.