latinica  ћирилица
24/10/2018 |  10:33 ⇒ 25/10/2018 | 08:39 | Autor: RTRS

MIGRANTSKA KRIZA - Novi sukob, povrijeđen policajac i dva migranta (FOTO)

Na graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac trenutno se nalazi oko 350 migranata, a među njima ima i djece. Tokom jučerašnjeg dana bilo je više incidenata, a federalni mediji javljaju da su se tokom večeri migranti potukli i da je jedan od njih naoružan nožem. U Hitnoj pomoći u Velikoj Kladuši za našu televiziju rečeno je da je pružena pomoć većem broju migranata, te da su svi lakše povrijeđeni.

22.40 - Na GP Maljevac i dalje je prisutan veliki broj policajaca, a "Ljekari bez granica" pružaju pomoć migrantima.

21.35 - Kako javljaju federalni mediji, povrijeđena su dva migranta i jedan policajac Granične policije BiH.

20.53 - Policija je večeras intervenisala na Graničnom prelazu Maljevac, pomjerivši veću grupu migranata dalje od prelaza. Tom prilikom povrijeđeno je nekoliko osoba, javlja N1. Na terenu je i vozilo hitne pomoći.

Migranti dočekuju noć na granici (Foto: Avaz)

19.35 - Avaz javlja da je izbio sukob među migrantima i da je jedan od njih naoružan nožem. Stanje na granici je dramatično.

19.15 - Tri migranta zadobila su lakše povrede u današnjem sukobu sa policijom na graničnom prelazu Maljevac, a među povrijeđenima je i dijete od pet godina, potvrđeno je za Kliks u Domu zdravlja Velika Kladuša. Podsjećamo, migranti su se danas, u namjeri da pređu granicu, sukobili sa hrvatskom policijom.

19.12 - Na GP Maljevac stiglo još stotinak migranata iz Velike Kladuše.

18.27 - Kako je za Avaz potvrđeno iz policije, grupa od stotinu migranata stiže iz Velike Kladuše, tako da će ih na graničnom prelazu Maljevac biti više od 350.

18.21 - Granični prelaz biće osposobljeni za saobraćaj, potvrđeno je za N1 iz Granične policije BiH. Do sada nije bilo primjene sile, a pregovori idu u smjeru da se migranti vrate na lokacije odakle su došli, kako ne bi bilo primjene sile.

18.18 - Migranti koji su u poslijepodnevnim časovima vozom krenuli prema Bihaću biće vraćeni u Sarajevo.

17.56 - Stotinak migranata na granici sa Hrvatskom napravilo je kamp na "ničijoj zemlji". Podigli su šatore i naložili vatru. Nešto prije mraka, službenici hrvatskog MUP-a bacili su suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama...

Hrvatska policija postavila je vodene topove.

Migranti podigli šatore (Foto: Avaz)

17.42 - Predsjedništvo BiH razmatraće sutra informaciju o situaciji u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

17.27 - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je ukazao na neophodnost zaštite granice i sprečavanje daljeg ulaska ilegalnih migranata u BiH.

17.12 - Granični prijelaz je blokiran već osam sati. Prema posljednjim informacijama, migranti ne namjeravaju da napuste međugranični pojas i krenuli su u potragu za drvima da bi osigurali vatru za hladnu noć koja ih očekuje.

Migranti na GP Maljevac (Foto: RTRS)

17.00 - Grupa od pedestak migranta krenula je vozom iz Sarajeva prema Bihaću.

16.00 - Željeznički saobraćaj na relaciji Bihać-Sarajevo, koji je obustavljen jutros zato što je policija spriječila migrante da izađu iz talgo voza, normalizovan je u 16.00 časova, saopšteno je iz preduzeća Željeznice Federacije BiH.

15.45 - Grupa migranata pokušava se dokopati hrvatskog tla tako što pretrčavaju preko obližnje livade.

Hrvatska policija čini sve da ih spriječi u tome.

15.20 - Medijima se obratila Merzija, koja je zadobila povrede tokom naguravanja s policijom.

Na pitanje novinara kako je zadobila povrede, Merzija je kazala da se to desilo u toku pokušaja proboja u Hrvatsku te su joj povrede nanijeli hrvatski policajci.

15:18 - Migranti su trenutno sjeli na asfalt ispred kordona hrvatskih specijalaca i nemaju namjeru da se pomaknu.

Helikopter hrvatske policije nadlijeće granicu.

14:57 - U međugraničnom pojasu pristižu novi pripadnici hrvatske Specijalne policije. Situacija se zaoštrava. Policija trenutno pokušava pregovarati sa migrantima kako bi se oslobodila saobraćajnica.

14.35 - U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši primljeni su tri migranta povrijeđena tupim predmetom te dvoje djece koja su imala problema sa disanjem i povredama očiju nakon upotrebe suzavca.

Kako javlja Avaz, neki od migranata odustali su od pokušaja prelaska granice.

Granični prelaz je je satima blokiran, prema posljednjim informacijama, policija se sprema da ukloni migrante.

14.17 - Pripadnici Granične policije BiH danas su na mostu na graničnom prelazu Velika Kladuša/Maljevac, između BiH i Hrvatske, spriječili migranta u pokušaju samopovređivanja hladnim oružjem.

Iz Granične policije BiH saopšteno je da u dosadašnjem periodu nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama i da na mostu nema povrijeđenih migranata, niti službenika policijskih organa.

14.09 - Nekoliko lica, među kojima ima i žena, povrijeđeno je u novom naguravanju policije i migranata na Graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac.

Nešto prije 13 časova hrvatska policija je postavila na granicu i fizičku prepreku, protivnavalnu ogradu, odnosno takozvane gelendere, javljaju federalni mediji pozivajući se na MUP Hrvatske.

13.51 - Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona zaključila je na današnjoj sjednici da lokacija za privremeni smještaj migranata mora biti van naseljenog područja.

Konstatovano je da je u prethodnom periodu propušteno kvalitetno organizovanje upravljanja migrantskom krizom, što je rezultiralo situacijom koja nije zadovoljavajuća.

13.48 - Migranti koji su u ranim jutarnjim satima stigli u Bihać talgo vozom, prebačeni su u autobuse u kojima će biti vraćeni u Sarajevo, javlja N1. Migranti biti smješteni u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

12:54 - NAЈNOVIЈI VIDEO - Migranti na GP Maljevac

12.37 - Migranti koji se nalaze u vozu u Bihaću biće autobusima vraćeni u Sarajevo i smješteni u centar Ušivak, koji je danas počeo sa radom, zaključeno je na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i komesara policije Unsko-sanskog kantona Muje Koričića.

Voz sa migrantima

12:29 - Na društvenim mrežama objavljena je fotografija da se migranti i dalje nalaze na GP Maljevac

 

12.23 - U Bihaću je zaustavljen talgo voz sa migrantima.

Zaustavljen voz sa migrantima (Foto: RTRS)

12.15 - Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić rekao je da je situacija sa migrantima komplikovana i dodao da je jutros sve počelo sa jednim incidentom.

Migranti se povremeno sukobljavaju sa pripadnicima policije. 

Situacija u Unsko-sanskom kantonu i dalje je komplikovana. Nakon što su noć proveli na graničnom prelazu Izačić, migranti su juče autobusima vraćeni u hotel Sedra kod Cazina.

Međutim, najteže je bilo na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše, gdje se u poslijepodnevnim časovima okupilo oko 400 migranata.

Došlo je i do manjeg sukoba sa policijom, kada su dva migranta pokušala ilegalno da pređu granicu sa Hrvatskom.

Zbog okupljanja migranata obustavljen je i saobraćaj na graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.