latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:06 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Normalizovanje saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo

Željeznički saobraćaj na relaciji Bihać-Sarajevo, koji je obustavljen jutros zato što je policija spriječila migrante da izađu iz talgo voza, biće normalizovan u 16.00 časova, saopšteno je iz preduzeća Željeznice Federacije BiH.
Migranti       (Foto:Fahrudin Vojić - Anadolu Agency) -
Migranti (Foto:Fahrudin Vojić - Anadolu Agency)

Željeznice FBiH traže hitno djelovanje nadležnih institucija u nalaženju sistemskog rješenja s ciljem redovnog i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje u uslovima migrantske krize.

U saopštenju se podsjeća da je juče i danas došlo do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo, kada su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona /USK/, bez najave, ušli u "BH voz" i onemogućili putnicima koji su imali kupljenje karte da nesmetano putuju do određene destinacije, koja uključuje željezničke stanice Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Bihać.

"Po dolasku u Bihać, 96 putnika spriječeno je da napuste voz", ističu iz Željeznice FBiH i napominju da je policija tvrdila da je riječ o migrantima, pa su zahtijevali da oni budu vraćeni nazad u Sarajevo, i to bez kupljenih karata, što je izazvalo revolt tih putnika.

U saopštenju se navodi da su, nažalost, i drugi putnici sa uredno kupljenim kartama bili onemogućeni da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice Federacije BiH nisu zvanično obaviještene.

Iz Željeznice FBiH ističu da su o problemu migrantske krize u više navrata izvještavali Ministarstvo bezbjednosti BiH, MUP FBiH, MUP Kantona Sarajevo i ostale nadležne organe i institucije.

Uprkos urgencija u kojima su Željeznice tražile pomoć nadležnih organa i institucija, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.

"Željeznice FBiH, nažalost, postale su kolateralna šteta u migrantskoj krizi, nastupila je materijalna i nematerijalna šteta po preduzeće. Dovedena je u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport robe i putnika", ističe se u saopštenju.

Migranati, koji su rano jutros talgo vozom stigli u Bihać, prešli su u autobuse kojima će biti vraćeni u Sarajevo. Oni će biti smješteni u centar Ušivak u Hadžićima koji je danas počeo sa radom.