latinica  ћирилица
24/10/2018 |  17:00 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Migranti ponovo krenuli vozom iz Sarajeva za Bihać

Grupa od pedestak migranta krenula je vozom iz Sarajeva prema Bihaću.
Migranti se ukrcavaju na sarajevski voz (foto: oslobodjenje.ba) -
Migranti se ukrcavaju na sarajevski voz (foto: oslobodjenje.ba)

Migranti su kupili karte i krenuli prema ovom gradu, odakle je autobusima u popodnevnim časovima vraćena jedna grupa migranata, nakon što im nije dozvoljen ulazak.

Nepoznato je da li će ovoj grupi migranata biti dozvoljen ulazak u Bihać oko ponoći, kada je planiran dolazak voza u ovaj grad.

Grupa od 99 migranata koji su rano jutros Talgo vozom stigli u Bihać, premješteni su u autobuse koji će ih transportovati u Migracioni centar "Ušivak" u Hadžićima. Migranti su iz voza premješteni pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici MUP-a će ih ispratiti i sa područja Unsko-sanskog kantona.

- Ovo je urađeno u koordinaciji policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića - potvrdila je portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.

Takođe, na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu zaključeno je da će kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu stvorenih pretpostavki, nastaviti rad na stabilizaciji stanja bezbjednosti na području ovog kantona.

Rečeno je i da još nema informacija o pregovorima za određivanje privremene smještajne lokacije za migrante, koji se vode između Međunarodne organizacije za migracije i privatnih vlasnika nekretnina, te da li je o tome obaviješteno Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Stav Operativne grupe je da privremeni smještaj migranata mora biti van naseljenog područja.

Izvor: N1