latinica  ћирилица
24/10/2018 |  22:21 ⇒ 25/10/2018 | 12:39 | Autor: RTRS

SPECIЈAL - Iza migrantske krize u BiH kriju se dva plana (VIDEO)

Iza migrantske krize u BiH kriju se dva plana - zbrinjavanje poraženih vojnika Al Kaide i Nusra fronta, i promjena etničke strukture na rubnim područjima Republike Srpske i FBiH, zaključak je večerašnje emisije Specijal.
Specijal RTRS - Foto: RTRS
Specijal RTRSFoto: RTRS

Istaknuto je da je Republika Srpska dugo upozoravala na ovu krizu, ali da Sarajevo nije sarađivalo, niti je adekvatno odgovorilo na ovaj problem.

- Situacija sa migrantima prerasta u bezbjednosnu prijetnju i problem. Ovaj problem će sve više eskalirati, ako se nešto ne preduzme. Republika Srpska ima zaključke koje ćemo poštovati, a to je da na području Srpske nema uslova za smještaj migranata - istakao je Darko Ćulum, predsjednik Republičkog koordinacionog tijela za praćenje migrantske krize.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da je jedan od većih problema to što se ne zna odakle migranti dolaze.

- Način na koji se migranti identifikuju je apsolutno nezakonit. Ne znate odakle dolaze i to je problem. Iz Sarajeva nemojte očekivati pomoć, jer je ova antiustavna operacija režirana u Sarajevu - naglasio je Galijašević.

Član Koordinacionog tima Republike Srpske, Mile Međed, istakao je da je migrantska kriza pomno isplanirana i da "zabrinjava što Savjet ministara nije reagovao adekvatno i što se čekalo da se situacija pogorša".

Pogledajte čitavu emisiju Specijal: