latinica  ћирилица
25/10/2018 |  08:39 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

MIGRANTSKA KRIZA - Granična policija Hrvatske nije spremna za otvaranje GP Maljevac (FOTO)

Nova grupa migranata uz uzvike "Open border" (otvorite granicu) pridružila se grupi koja se na GP Maljevac nalazi od juče. U toku su pregovori sa migrantima.

Kako saznaje RTRS, Granična policija BiH je spremna da otvori GP Maljevac, ali Granična policija Hrvatske nije spremna za to.

Trenutno, granične policije Hrvatske i BiH pojačavaju svoje redove na barikadi.

Svi pregovori sa migrantima, osim onog da odu odavde, teku dobro.

"To će se morati desiti, migranti će morati otići", izjavila je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

Prema njenim riječima policija je danas opremljenija, ali migranti nemaju pomoć od volontera, tako da im danas niko nije donio hranu ili vodu. Djeca iz migrantskih porodica uzvikivala su na engleskom jeziku "We are hungry, we are hungry" (Gladni smo).

Povrijeđeno nekoliko migranata i policajaca

Tri migranata i tri pripadnika Granične policije BiH lakše su povrijeđena u međusobnom naguravanju pri pokušaju migranata da pređu granicu između BiH i Hrvatske, na prelazu Velika Kladuša-Maljevac, potvrdila je portparol Granične policije Sanela Dujković.

Nakon burne noći za migrante i pripadnike Granične policije BiH i Hrvatske, na graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac, danas mirna situacija. Neposredno ispred prelaza, primjetan je manji broj migranata. Njih je, prema procjenama Granične službe BiH, između 120 i 150.

"Јoš uvijek je su tu u određenom procentu ranjive kategorija - žene i djeca. S njima se vrše pregovori. Neće moći preko granicu", rekla je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Granica je sada, kako navodi Dujkovićeva, pod apsolutnom kontrolom pripadnika Granične policije BiH. Nije tako bilo protekle noći, kada su migranti još jednom pokušali da probiju policijski kordon i uđu u Hrvatsku. Povrijeđena su tri migranta i tri policijska službenika Granične službe BiH. 

"Sinoć su migranti bili agresivniji. Pokušali su gađati pripadnike MUP-a Hrvatske kamenjem i staklom preko naših služebnika. Tom prilikom bilo je naguravanja i bilo je povrijeđenih migranata i službenika. Ali, riječ je o lakšim tjelesnim povredama", dodala je ona.

Saobraćajnica prema prelazu je bezbjedna i omogućen je saobraćaj do granice. Sada se čeka hrvatska strana, koja je juče pojačala svoje granične snage, kojima se pridružila i specijalna policija. 

Migranti (Foto: E. M./Klix.ba)

"Hrvatska će kao i do sad štititi svoju granicu od nezakonitih ulazaka i imigracija poštujući sve elemente graničnog prava, humanitarnog prava i međunarodnog prava", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Više od 100 migranata, koji su vozom i autobusom stigli na područje Unsko-sanskog kantona, odmah je vraćeno u novootvoreno prihvatilište za migrante u kasarni Ušivak kod Sarajeva. Na opasnost eskalacije migrantske krize u ovom periodu, upozoravano je ranije iz Policijske uprave iz Bijeljine. U prvih devet mjeseci na području koje pokriva ova uprava evidnetiran je 1.371 migrant. 

"Mi smo prvi na udaru. Ovaj problem moramo ozbiljno razmotriti. Radimo na rješavanju da ne dođe do krivičnih djela", naglasio je načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić.

Pripadnici fočanske Policijske uprave pronašli su 20 migranata iz Pakistana i Sirije u Kalinoviku i Foči, a migrantska kriza biće tema današnje sjednice Predsjedništva BiH.