latinica  ћирилица
25/10/2018 |  11:56 | Autor: SRNA

Ćosić: Za devet mjeseci pronađen 1.371 ilegalni migrant

Na području bijeljinske regije u proteklih devet mjeseci policija je pronašla 1.371 ilegalnog migranta, izjavio je načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.
PU Bijeljina - Foto: RTRS
PU BijeljinaFoto: RTRS

Ćosić je na konferenciji za novinare rekao da ilegalni migranti na ovom području nisu počinili krivična djela ni prekršaje.

Najveći broj njih je iz Pakistana, Alžira, Irana, Avganistana i Iraka, a u šest slučajeva nije se mogla utvrditi zemlja porijekla.

"Problemi u vezi sa ulaskom ilegalnih migranata na naše područje konstantno su prisutni, ali radimo na njihovom rješavanju i zaštiti građana Republike Srpske i njihove imovine", naveo je Ćosić.

Prema policijskoj evidenciji, na području Bijeljine u avgustu je pronađeno 637 ilegalnih migranata, u septembru 244, ali Ćosić upozorava da je ovo smanjenje uzrokovano zimskim uslovima i povećanjem vodostaja rijeka u graničnom području, uz očekivanje da će problem i dalje eskalirati na proljeće.

"Za razliku od nivoa BiH, Vlada Republike Srpske na vrijeme je prepoznala problem i organizovala praćenje kretanja ilegalnih migranata kroz Srpsku, sa ciljem da se oni što brže i humanije upute ka Sarajevu", naveo je Ćosić.