latinica  ћирилица
25/10/2018 |  19:03 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

U EU migranti ne mogu, a nazad neće - zaglavljeni u BiH, a zima dolazi!

Da zima stiže i da pridošlice s Bliskog istoka neće i ne mogu spavati u parkovima, bh. vlast je "shvatila" tek krajem oktobra - kada su izbori završeni! I priznali, zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije, da je situacija izmakla "kontroli", prvenstveno na jugozapadu.

Za Veliku Kladušu rješenje nemaju. Kamp naselje Trnovi gdje su migranti privremeno smješteni je vodoplavno. Čekaju, kažu, lokalnu vlast da im ponudi novu lokaciju. I dodatna sredstva!

- Što se tiče migranata na podurčju Velike Kladuše, nažalost, nemamo nikakvo rješenje za njihov smještaj. Ako ne budemo dobili nikakvo rješenje od strane lokalne vlasti i podršku od Evropske komisije da ovo možemo finansirati, zaista ne znamo šta će se desiti - kaže šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Overart.

U Bihaću su, kažu, novu lokaciju pronašli. U krugu fabrike Bira.

- Sutra se stavlja u funkciju prihvatni centar u krugu fabrike Bira, tako da ćemo sav onaj višak migranata izvan prihvatnog centra u starom Đačkom domu smjestiti u taj prihvatni centar - tvrdi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan mektić.

Slično, optimistično Mektić je najavljivao i otvaranje vrata prihvatnog centra u kasarni Ušivak, nadomak Sarajeva. Ali, čekalo se četiri mjeseca. Nakon što je centar otvoren, bukvalno je preko noći, i popunjen. I to poslije migrantskih apsurdnih putešestvija posljednjih dan ili dva iz Sarajeva put Krajine vozovima i autobusima, i odmah prisilni povratak u Sarajevo, u centar Ušivak, kombijima. "Dopunili" su do maksimuma i centar u Delijašu.

Komesar policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kaže da su sinoć zajedno sa Službom za poslove sa strancima izvršili premještanje migranata sa željezničke i autobuske stanice, njih oko 130. Dio njih je smješten u Ušivak, a dio u Delijaš u Trnovu.

Novi migranti su opet osvanuli na lokalitetu sarajevske autobuske i željezničke stanice. Muhamed (24) iz Pakistana,  bar tako piše na potvrdi kojom je iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, i njome obezbijedio zakonskih 15 dana, nezakonitih eventualno i duže, boravka u BiH - od odlaska u Italiju ne odustaje!

Muhamed priča da su im rekli da idu u kamp, ali da je on mali za sve njih.

- Kad odemo u kamp, vrate nas sa ulaza i kažu nema mjesta. I dalje spavamo u parku. Samo molimo vlasti da nas ne tjeraju, dok ne sačekamo porodice i prijatelje - kaže Muhamed.

I dok iz sna "probuđeni" bh. zvaničnici najavljuju više međusobne koordinacije i redukciju putovanja migranata na relaciji puno Sarajevo - prepuni Bihać i Krajina, akademska zajednica procjenjuje dodatnu eskalaciju s dolaskom nižih temperatura.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Sarajevu, kaže da su u ovom slučaju bh. institucije pokazale da su nespremne da se nose s ovim problemom.

- Mislim da će se situacija usložnjavati. Bojim se da će ti ljudi pokušati da na svoj način rješavaju smještaj i traže alternative prelaska u zemlje EU. Bojim se da će u narednom periodu biti još agresivniji - ističe on.

Iz Evropske unije u BiH, do sada je "ušlo" oko 7,5 miliona evra pomoći za smještaj i humanitarne potrebe migranata. Ka Uniji je teritorijom BiH od jugoistoka ka sjeverozapadu prošlo oko 20.000 migranata, bar onih registrovanih. Četiri hiljade, pet hiljada, šest hiljada ili više - zavisi koja institucija obavlja procjenu, trenutno ih je zaglavljeno u BiH. Naprijed ka Uniji ne mogu, nazad ka devastiranom Bliskom istoku - neće! A, zima ne čeka!