latinica  ћирилица
27/10/2018 |  09:39 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

IOM: Otvaranje dva centra za migrante smanjiće pritisak na lokalno stanovništvo

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da će otvaranje dva privremena centra za smještaj migranata u kasarni Ušivak u Hadžićima i fabrici Bira u Bihaću poboljšati bezbjednosnu situaciju.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Koordinator IOM-a za zapadni Balkan Peter van der Auverert izjavio je da otvaranje dva privremena prihvatna centra za migrante, u čemu je pomoć vlastima u BiH pružio IOM, predstavlja najvažniji događaj nakon otvaranja hotela Sedra.

- Ovo neće samo obezbijediti odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorije BiH, već će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, naročito u Bihaću, te će poboljšati bezbjednosnu situaciju u pogođenim zajednicama - istakao je Auverert.

U kasarni Ušivak već je smješteno 360 izbjeglica i migranata nakon što je centar 24. oktobra otvorio svoja vrata, a većina korisnika je prebačena iz Unsko-sanskog kantona, dok preostali broj dolazi iz područja Sarajeva, saopšteno je iz IOM-a.

Korisnici smještaja u kasarni Ušivak su uglavnom muškarci - samci, te izvjestan broj ranjivih adolescenata, dok su porodice iz Unsko-sanskog kantona prebačene u Salakovac i Azilantski centar u Delijašu.

Fabrika Bira u Bihaću se priprema da dočeka prvu grupu od 117 migranata, koji su stigli, a prioritet je dat porodicama, djeci bez pratnje i drugim ranjivim migrantima, koji su spavali u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku u blizini đačkog doma.

Bivši đački dom je tokom prethodnih dana nadmašio svoje kapacitete u kome je boravilo više od 1.100 pojedinaca, kako unutar, tako i u okolini zgrade, što je zahtijevalo brzo premještanje dijela ove populacije.

Međunarodna organizacija za migracije će i u narednim danima nastaviti da obezbjeđuje transfer do 450 migranata u fabriku Bira, što će, ako ne bude povećan broj migranata u Bihaću, omogućiti uklanjanje šatora oko đačkog doma.

U saopštenju se dodaje da su migranti, koji se premješteni u fabriku Bira, smješteni u gumene šatore i kontejnere prilagođene za zimske uslove.

Svi su smješteni u nekadašnje fabričke h ale, gdje su imali i ljekarski pregled, a obezbijeđena im je hrana, ćebad, higijenske i druge osnovne potrepštine, dok će im Crveni krst Bihaća osigurati tri obroka dnevno.

IOM pruža podršku vlastima u BiH u pronalaženju održivih rješenja u vezi sa odgovarajućim smještajem za migrante, koji se trenutno nalaze u Trnovima u blizini graničnog prelaza Maljevac, nedaleko od Velike Kladuše.

Ove intervencije je omogućila podrška Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć i Generalne direkcije za politke susjedstva i pregovore o proširenju.

Otvaranje dva privremena prihvatna centra pomogli su UNHCR i partneri iz civilnog društva.