latinica  ћирилица
27/10/2018 |  19:08 ⇒ 28/10/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

Da li će dva nova kampa ublažiti izuzetno tešku situaciju sa migrantima?

Da li će otvaranje dva nova migrantska kampa, bar malo ublažiti izuzetno tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu, sada niko sa sigurnošću ne može da tvrdi.

Premještanje migranata koji su bili smješteni u šatorima kod Đačkog doma u Borićima, nastavljeno je i danas.

Njihova nova adresa su hale Bire. Prvu noć u Bihaću,a da to nije pod vedrim nebom, provešće i dvadesetčetverogodišnji Fazelemin iz Avganistana.

- Ovdje je mnogo hladno i sada idem odavde u dva kilometra udaljen kamp, samo to želim - da idem u kamp, priča Fazelemin.

Isto govori danas u Bihaću još jedan Avganistanac. Sanaola je pod šatorima u Borićima proveo tri sedmice.Odlazi u migrantski kamp u Biru.

- Došli smo zbog toga što su nam rekli da ćemo imati novi kamp, nismo ovdje imali ništa, rekli su da ćemo sada imati  sobe i kupatilo, to je ono što očekujemo - kaže Sanaola.

Priliv novih migranata u Bihać trenutno je zaustavljen.Bira je kaže,Šuhret Fazlić privremeno rješenje,dok se ne završe planirani radovi na adaptaciji Đačkog doma u Borićima.

- Sad kad se završe radovi oni bi se trebali vratiti, kako će se situacija dalje odvijati hoće li se uspjeti zaustaviti ovaj talas migranata koji dolazi preko Drine, hoće li se broj poveećati ili smanjiti to nije do nas, mi se moramo nositi sa ovim što imamo u Bihaću - navodi gradonačelnik Bihaća.

Za razliku od migranata u Bihaću još jednu noć pod vedrim nebom u šatorima, provešće migranti nadomak graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac.

I dok se u Bihaću situacija bar malo normalizuje u Velikoj Kladuši čini se da se zaoštrava. Naime,ovdje su danas na granicu došli privrednici,jer upravo kažu oni zbog cijele situacije trpe najveće gubitke.

Zbog zatvorenog graničkog prelaza izvozno orjentisani privrednici,ako ovako migranti nastave, biće primorani da otpuštaju radnike.Kako bi spasili što se spasiti može,pokušali su danas da pregovaraju sa migrantima.

Ponudili su im privrednici finansijsku ili bilo koju drugu podršku,samo da oslobode prostor uz granicu, jer roba na izvoz čeka.

- Predstavnici su rekli da su razgovarali sa preostalim licima i da su njima dali na volju ko želi da napusti, a ko želi da ostane i da su oni svi odlučili do daljnjeng da ostanu, oni hoće u Evropu i oni vjeruju da će u tome uspjeti. Svi pokušaji urazumljivanja zdravstveno ekonomski i humano , nisu dali rezultate - napominje Ibrahim Đedović, predsjednik udruženja privrednika Velika Kladuša.

Negoduju i gosti iz regiona,koji su često dolazili u Veliku Kladušu. Danas su bili primorani da koriste drugi granični prelaz. Put, kažu, nije bio kao prije.

U graničnoj policiji BiH ističu da su stvoreni uslovi sa njihove strane za otvaranje graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac, ali sve dalje odluke su na strani Hrvatske. Do tada po svemu sudeći zbog migrantske volje trpiće privrednici, koji su sutra za dvanaest časova najavili mirne proteste u Velikoj Kladuši.