latinica  ћирилица
28/10/2018 |  16:12 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Migranti sa GP Maljevac ne mogu u Biru?

Da su nadležni organi zakazali na pitanju migrantske krize u BiH svima je već jasno. Migranata je sve više, a odgovornost se prebacuje sa institucije na instituciju.
GP Maljevac - Foto: RTRS
GP MaljevacFoto: RTRS

Čini se da posao do kraja ne radi ni Međunarodna organizacija za migracije (IOM), piše Kliks. Prema saznanjima ovog portala, IOM je odbio prebacivanje migranata, među kojima ima i djece, sa graničnog prelaza Maljevac u novi prihvatni centar Bira u Bihaću.

Iako su predstavnici ove organizacije juče rekli da se sve odvija prema planu smještanja migranata, Kliks saznaje da se migrantima koji noćima spavaju pod otvorenim nebom blizu GP Maljevac ne dozvoljava premještanje u migracioni centar u Bihaću.

Naime, tokom aktivnosti na GP Maljevac nedaleko od Velike Kladuše od 24. do 27. oktobra, službenici Granične policije BiH više puta su kontaktirali rukovodioce IOM-a sa molbom da se više od stotinu migranata, među kojima su desetine djece, prebace u novi prihvatni centar u bivšoj fabrici Bira u Bihaću ili na bilo koju drugu lokaciju gdje postoji adekvatan smještaj. Kao odgovor, dobili su odbijenicu.

- IOM je odbio da smjesti te ljude i djecu, iako je bilo dovoljno kapaciteta da se to završi - saznaje ovaj portal nezvanično u GP BiH.

S druge strane, u Međunarodnoj organizaciji za migracije vlada potpuno drugačije mišljenje. Koordinator IOM-a za zapadni Balkan Peter van der Auverert rekao je da je migrantskim porodicama koje trenutno borave na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši ponuđena opcija da budu premještene u novootvoreni migrantski centar u nekadašnjoj bihaćkoj fabrici Bira.

Kliks piše da se do petka poslijepodne niko iz IOM-a nije pojavio među migrantima, iako su kružile informacije da su oni na terenu, te da su se tek nakon medijskog pritiska dva volontera ove organizacije pojavila u blizini graničnog prelaza, ali da nisu ušli među migrante i ponudili im hranu i vodu.

Auverter je juče u Bihaću rekao  da vlast mora da odluči šta će sa migrantima kod graničnog prelaza, te da je IOM bio s njima 24 časa dnevno.

Podsjećamo, na obilaznici kod graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše nalazi se oko 200 ilegalnih migranata koji žele da pređu iz BiH u Hrvatsku, a prelaz je i dalje zatvoren za saobraćaj.