latinica  ћирилица
29/10/2018 |  14:53 ⇒ 15:22 | Autor: SRNA

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske: SDS i SNSD da riješe nesuglasice

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske pozvala je danas na slogu srpskog naroda u Srpskoj, te apelovala na SDS i SNSD da se što prije sastanu i riješe međusobna neslaganja, predloživši da zatraže stav prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike SrpskeFoto: SRNA

"Kao i u svakoj situaciji gdje stoje nepomirljivi stavovi o velikim vrijednostima, potrebna je arbitraža nekog autoriteta. Pošto je riječ o sudbonosnim pitanjima za Republiku Srpsku, kao i za SDS, predlažemo da se zatraži stav o ovom pitanju od prvog predsjednika SDS-a i predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića", navode iz Asocijacije i ističu da Karadžićev stav može pribaviti predsjednik SDS-a, ali i da to može biti ostvareno na druge načine.

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske navodi i da je na raspolaganju da budu posrednik u dijalogu ako za to bude postojala potreba. 

Stvaraoci Republike Srpske vjeruju da će njihovi nasljednici "imati mudrosti i pameti da eliminišu neracionalnosti i vrate se izvornim principima stranke koju su im ostavili i izgrade Republiku Srpsku".

U saopštenju se ocjenjuje da su, iako su u najavi sjednice Glavnog odbora SDS-a bile plasirane informacije o raskolu i produbljivanju unutarstranačkih razlika u SDS-u, ohrabrujući usvojeni zaključci.

"Najvažnije je da nisu zatvorena vrata razgovorima i pronalaženju puta za uspostavljanje sloge među srpskim političarima", smatra Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske.

Navodi se da naspram ovih zaključaka, sa strane dolaze vrlo štetni i disonantni tonovi, koji nesvjesno potkopavaju srpsko jedinstvo i stabilnost SDS-a.

Asocijacija upozorava da su "posebno štetne kvalifikacije upućene osnivačima SDS-a, kao što su Milovan Bjelica, Sonja Karadžić Јovičević ili značajnim ljudima kao što su Mićo Mićić ili Kostadin Vasić, u čiju vjernost i odanost SDS-u niko nema pravo da sumnja" i ističe da su "svi oni samo zabrinuti za stranku zbog stanja u kome se nalazi, i svako na svoj način tu zabrinutost ispoljava".

"Pogrešno je, što se gotovo plebiscitaran zahtev građana Republike Srpske za slogu među strankama, kojima je Republika Srpska na srcu, naziva koalicijom. Nije riječ o koaliciji jer se koalicije ne sklapaju radi vršenja vlasti i podjele privilegija koje daje, nego o preuzimanju odgovornosti za Republiku koja je iznutra i spolja ugrožena", navodi se u saopštenju.

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske je u svojoj Deklaraciji o srpskom nacionalnom jedinstvu u postizbornom vremenu, pozvala dvije vodeće stranke - SDS i SNSD, da nađu put pomirenja, i tom zahtjevu sada dodaje da se "traži put pomirenja i u BiH".

U suprotnom, ističu iz Asocijacije, teško će bilo koja stranka naći riječi opravdanja da je spremna napraviti, upravo, koaliciju sa strankama iz FBiH, a odbija bilo kakvu saradnju sa strankama kojima je očuvanje Republike Srpske na prvom mjestu.

Odbijanjem saradnje, ignoriše se volja najmanje polovine srpskog naroda koji je "drugoj strani" dao povjerenje a, takođe, pogrešan je nastavak politike donošenja odluka o smjenama u SDS-u, smatraju u Asocijaciji Stvaraoci Republike Srpske.

Iz Asocijacije smatraju da "nije srećan način na koji je Kostadin Vasić izrazio svoju zabrinutost za SDS i Republiku Srpsku" jer je trebalo da sačeka sjednicu Glavnog odbora SDS-a i da prvo o svojim saznanjima upozna stranačke drugove.

"Posebno je trebalo da bude svjestan da se nalazimo u okruženju u kome je laž postala vid profesije i da svaka teška kvalifikacija ima za cilj da se nekome naudi. Vasić je napravio grešku, ali neophodno mu je grešku oprostiti. Riječ oproštaj umjesto riječi kazna, ili umjesto donošenja odluka - pronalaženje rješenja - krasile su nekada SDS. To je najdragocenija vrijednost u jednoj demokratskoj stranci. Posebno smo mi u SDS-u na to bili ponosni", navodi se u saopštenju.

Asocijacija ocjenjuje da nije srećna izjava ni da SDS treba čekati na poziv SNSD-a za razgovor o koaliciji.

SDS-u, kažu oni, ne treba koalicija sa SNSD-om, nego podjela odgovornosti za Republiku Srpsku, kako na nivou BiH, tako i u Republici Srpskoj, i zato bi pozitivno bila ocijenjena inicijativa predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da pozove SNSD i zatraži razgovor o političkom pomirenju i preuzimanju odgovornosti za Republiku Srpsku.

"Za razliku od Republike Srpske, sklapati koalicije potrebno je na nivou BiH, i to sa SDA i HDZ-om, kao legitimnim predstavnicima druga dva naroda. To je jedini način održanja mira i napretka, jer nekada u BiH, a danas u Republici Srpskoj, političko jedinstvo se nikad nije moglo napraviti matematičkom radnjom zbrajanja, nego dijeljenja, i to, između legitimnih narodnih predstavnika", navodi se u saopštenju.