latinica  ћирилица
30/10/2018 |  07:19 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Prvi letovi kompanije Rajaner sa banjalučkog aerodroma

Na banjalučki aerodrom sletio je prvi avion kompanije Rajaner na liniji Stokholm-Banjaluka-Stokholm. Odletio je za Stokholm oko 11.15 časova.

Letovi najveće niskobudžetne avio-kompanije u Evropi, organizovani su i za Brisel i Memingen.

Svečanom dočeku prvog leta aviona prisustvovali su premijerka Srpske Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ambasador Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Majls Giren, direktor Aerodroma "Banjaluka" Duško Kovačević, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Premijerka Srpske rekla je da je saradnja sa avio-kompanijom Rajaner i uspostavljanje avio-linija sa banjalučkog aerodroma od ogromnog značaja za Srpsku i Banjaluku, jer će biti dodatno otvoreni prema evropskim destinacijama.

- Zadovoljstvo mi je što danas prisustvujem velikom događaju. Ovo znači mnogo za sve naše ljude, privrednike, turiste i u skladu je sa naporima koje smo ulagali u prethodnom periodu da bi letovi bili uspostavljeni - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da postoje i druge avio-kompanije koje su zainteresovane da sarađuju sa Republikom Srpskom.

- Korak po korak se otvaramo i širimo. Zadovoljna sam što ovo definitivno jeste velika stvar za Banjaluku. Ovo je početak i očekujem da će Aerodrom živjeti sasvim drugačiji život, kao i velike koristi za cijeli ovaj kraj, jer će biti uključene i uslužne djelatnosti - dodala je Cvijanovićeva.

Na banjalučki aerodrom sletio prvi avion Rajanera (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Ministar saobraćaja i veza Srpske naglasio je da je Vlada Srpske uložila novčana sredstva u modernizaciju Aerodroma.

- Ponosan sam što prisustvujemo nečemu što smo davno planirali. Sada imamo moderan objekat, iako još sve nije završeno. Vlada će i dalje ulagati u razvoj ovog aerodroma i vjerujem da ćemo proširiti saradnju sa Rajnerom, ali i ostalim kompanijama - rekao je Trninić.

On je dodao da je plan da banjalučki aerodrom ima 100.000 putnika godišnje.

Mahovljani-Rajaner (Foto: RTRS)

Direktor Aerodroma "Banjaluka", ocijenio je da je ovo veliki dan za banjalučki Aerodrom.

- Ovo je istorijski trenutak za naš aerodrom. Najvažnije je da naši građani imaju mogućnost da lete sa niskotarifnim kompanijama prema evropskim destinacijama - rekao je Kovačević, koji je zahvalio Vladi Srpske na svemu što je učinila da bi letovi bili uspostavljeni.

Na banjalučki aerodrom sletio prvi avion Rajanera (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Banjaluke ocijenio je da je ovo snažna pretpostavka za razvoj Banjaluke.

- O ovome smo razgovarali nekoliko godina i sada imamo vezu sa tri evropske destinacije, što je pretpostavka za razvoj privrede i turizma - naveo je Radojičić.

Pilot Vladimir Milićević rekao da je let protekao mirno i trajao dva časa i dvadeset minuta.

Izvršni direktor prodaje i marketinga avio-kompanije Rajaner za Evropu Ivana Hajns rekla je da ova kompanija pušta u prodaju karte iz Banjaluke od samo 9,99 evra za letove od novembra ove do januara naredne godine.

RTRS/SRNA