latinica  ћирилица
01/11/2018 |  09:09 | Autor: SRNA

Sjećanje na oslobođenje Beograda od austrougarske okupacije u Prvom svjetskom ratu

Na današnji dan 1918. godine Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svjetskom ratu.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije pod komandom vojvode Petra Bojovića ušla je trijumfalno u prijestonicu samo mjesec i po dana od proboja Solunskog fronta.

Poslije naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutro 1. novembra na ulicama Beograda pojavili su se prvi komiti, a potom je u grad ušao konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan.

Već oko 13.00 časova posljednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći mostove, a oko 15.00 časova Moravska i Dunavska divizija našle su se na liniji Veliki Vračar-Banjica-Topčider i Banovo Brdo, čime je Beograd bio zvanično oslobođen.

Nakon oslobođenja, Beograd je postao prijestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 21. decembra 1920. godine grad je dobio Krst viteza Legije časti za držanje u ratu.

Svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu biće održana večeras u 20.00 časova u Centru "Sava".

Predviđeno je da u okviru manifestacije "Dani sjećanja" prvi školski čas u beogradskim školama bude posvećen ovom značajnom događaju i oslobodiocima Beograda.