latinica  ћирилица
04/11/2018 |  16:07 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Brčanska crkvena opština dobija Kulturno-administrativni centar

Brčanska crkvena opština dobija reprezentativan Kulturno-administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle", koji će služiti održavanju kulturnih događaja, i za potrebe crkvene adminsitaracije. Radovi na objektu se privode kraju a sredstva za izgradnju i opremanje, osim vjernog naroda, objezbijedile su vlade Distrikta i Republike Srpske.

Ukrašavanjem manjih preostalih dijelova, objekat od dvije hiljade kavdratnih metara, privodi se kraju. Osim amfiteatra od 230 sjedišta, tu su i prostori za ostale sadržaje.

"Prostori i kancelarije za rad crkvene administracije, prostor za crkveni hor, školu ikonopisa, atelje, izložbeni prostor, biblioteku, čitaonicu, jednu višenamjensku salu...", naveo je protojerej-stavrofor Nebojša Draškić.

Ovo je impozantan prostor kojeg zbog višenamjenskog sadržaja, ugrađenih materijala i tehničke opremljenosti, nema u Srpskoj crkvi, ističe prota Draškić. Tu je rasvjeta prilagođena prirodi oka, akustičnost prostora, alati koji su otkupljeni zbog eventualnih popravki. Primjera radi, vazduh u svim prostorijama može da se osvježi za samo šest minuta. 

"Takođe su ugrađeni protivpožarni materijali, zavjese, unutrašnji prostor, stolice, patosi, itisoni svi su sa visokim stepenom protiv-požarne zaštite i ugrađena je oprema koja je sva savremena", dodao je Draškić.

Osim što će ovaj prelijepi prostor biti korišćen za crkvene potrebe, srpske nevladine organizacije planiraju da dio svojih aktivnosti provode u ovom kulturnom centru. Vjernici mnogo očekuju od ovog prostora.

"Ovakav objekat je impozantan i bićemo ponosni i srećni smo što ćemo moći učestvovati i raditi u ovakvom prostoru", rekao je predsjednik SPKD "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić.

"Ovo je divna stvar, posebno biblioteka. Јa imam malu djecu koja će sigurno dolaziti ovdje i koristiti ovaj objekat", istako je vjernik Milovan Radić.

S milion i 800 hiljada maraka, zdanje centra finansirali su Distrikt i Kabinet predsjednika Republike Srpske.

"Oko 700 hiljada makara je izdvojeno iz budžeta Republike Srpske, a ostatak je naravno dio koji su finasirali poslanici iz reda srpskog naroda kao i dobrovoljni prilozi", naglasio je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Prostorije centra biće zagrijavane geoteramalnom vodom, čije građenje je u toku, i kada se to završi početkom naredne godine, očejuje se da će objekat osveštati patrijarh srpski Irinej.